ostaní sušené plodiny
Nakládaná sušená rajčata
Sušená rajčata nakládaná do olivového oleje patří mezi oblíbený polotovar italské kuchyně. Oblibu si nakládaná rajčata získala téměř po celém světě, protože mají velké využití. Hodí se na pizzu, do různých omáček na těstoviny, do masových směsí, salátů… Dnes je lze běžně koupit, ale kdo má sušičku na ovoce, rozhodně stojí za to, aby si rajčata vyzkoušel sám doma usušit a pak naložit.
Okurkové chipsy
Domácí, v troubě sušené zeleninové chipsy – s pikantním kořením, které váš mlsný jazýček dokonale uspokojí.
Sušená celerová nať
Celer si i po usušení uchová své charakteristické aroma a chuť, vhodný, takto zpracovaný, je především do omáček a polévek.
Sušená mrkev
Povařená nakrájená mrkev, usušená v sušičce nebo pootevřené troubě.
Sušená petrželová nať
Opraná čerstvá petrželka pozvolna sušená při nízké teplotě v troubě nebo v polostínu. Po usušení se lístky rozemnou a uskladní v suchu.
Sušená rajčata nakládaná
Sušená rajčata naložená v olivovém oleji se k nám dováží z Itálie a dáme za ně nemalý peníz, přitom si je můžeme vyrobit sami.
Sušené fazolky
Mladé očištěné fazolkové lusky krátce povařené ve vodě a potom sušené při nízké teplotě, dokud nejsou křehké.
Sušené feferonky
Feferonky usušené na niti v mírném průvanu.
Sušení dřínků
Sušené dřínky můžeme například pomlít a použít jako koření na grilované či rožněné maso, do mletých masových směsí, nebo je můžeme například využít jako jednu z ingrediencí do pečených čajů. Ovšem nejčastěji sušené dřínky asi využijeme na přípravu klasického čaje a to tak, že usušené dřínky prostě zalijeme horkou vodou a necháme chvíli luhovat. Vzniklý čaj je vhodný při žaludečních potížích, při průjmech, působí proti horečce, snižuje bolest hlavy, také hladinu cukru, je zdroj fosforu a draslíku a především vitamínu C …. ale je toho mnohem a mnohem více!
Sušení šípků
Šípky obsahují takové množství vitamínu C, že za druhé světové války se šípky sbíraly v masovém měřítku k výrobě sirupu pro těhotné ženy a nemluvňata. Šípky sbíráme koncem září a v průběhu října. Pokud je chceme sušit, musíme stihnout sběr do prvních mrazíků. Mrazem přešlý šípek už pro sušení není vhodný.
Sušený celer
Očištěné bulvičky mladého celeru, povařené, nakrájené na plátky nebo kostičky, v troubě nebo sušičce usušené. Celer si i po usušení uchová své charakteristické aroma a chuť, vhodný, takto zpracovaný, je především do omáček a polévek.
Sušený kopr
Sušení kopru je skvělá možnost, jak si na zimu zpracovat čerstvý mladý kopr.
Výtečná sušená rajčata
Takto v troubě usušená rajčata zalitá olejem jsou skvělá na přípravu různých italských pokrmů. Hodí se například do špagetové směsi, na pizzu…
reklama