REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

jitrnice, jelítka, prejty a pokrmy z nich

Domácí jitrnice

Jeden z klasických receptů na výrobu domácí jitrnice.

Domácí kroupová jelítka

Jelítka z vepřového masa, vepřových vnitřností, škvarků, vařených krup, vepřové krve, vývaru, česneku, cibule a koření, směs uvařená natlačená do vepřových střívek.

Domácí prejt bez zabíječky

V domácích podmínkách připravený prejt z 1/2 kusu vepřové hlavy, vepřového kořínku, jater, kořenové zeleniny, cibule a koření. Suroviny nejprve uvařené, pak pomleté a upečené v troubě.

Jáhlový prejt

Prejt z vepřového kolena, jáhel a koření.

Jaternice

Základní recept na přípravu jaternic při domácí pořážce.

Jelítka se škvarky

Prejt z jelítek promíchaný se škvarky a utřeným česnekem, dochucený majoránkou a solí, dle potřeby zahuštěný strouhankou, zapečený v troubě.

Jitrnice

Jitrnice z uvařeného vepřového kolena, vepřové hlavy, jazyka, žemlí, jater, koření a česneku.

Jitrnice s jablky a švestkami

Netradiční, přesto skvělý recept na úpravu jitrnic.

Jitrnicové smaženky

Jitrnicový prejt promíchaný s cibulí a vejcem, dle potřeby zahuštěný strouhankou, ve tvaru malých placek opečený na rozpuštěném sádle.

Jitrnicový prejt

Recept na prejt vyráběný při domácí zabijačce.

Jitrnicový prejt s játry

Přiměřeně mastný, dobře upečený prejt připravený z předvařených surovin a koření.

Kroupová jelítka

Jeden z receptů používaných při domácí zabijačce.

Kroupová jelítka II.

Jelítka z krkovičky, krup, česneku, koření, vepřové krve, cibule a slaniny.

Pečené jelito

V troubě na sádle upečaná jelita mírně podlitá vodou, servírovaná například s nakládaným podušeným zelím a vařenými brambory.

Tmavý prejt s rýží

Jedna z variant na tmavý zabijačkový prejt z bůčku, krve, rýže a koření.

V troubě pečená kroupová jelita

Jelita skladujeme v lednici, pokud je pak chceme nějak tepelně upravit, máme dvě možnosti. Buď je upéci v troubě nebo opéci na pánvi. Ale pozor, ať vám neprasknou!

Výroba jitrnic

Jeden z receptů na přípravu domácích jitrnic.

Zabijačkový prejt

Prejt si můžete vyrobit i doma, jen z koupených surovin.

Žemlová jelítka

Jeden z receptů na jelítka vyráběných při domácí zabijačce.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy