Babiččino kuře ala bažant - Naše babičky dovedly v kuchyni opravdu kouzlit, například do trouby dokázaly vložit kuře a vytáhnout z ní bažanta. :) Tedy ne tak úplně, ale takto upečené kuře opravdu chutí i vůní připomíná upečeného bažanta a přitom maso je navíc bez broků!
Pampeliška, proklatý plevel, ale také úžasně zdravá bylinka - Zatím, co zahrádkáři Smetánku lékařskou, jak se také pampeliška jmenuje nenávidí, a snaží se jí většinou neúspěšně ze zahrádek vyhubit, bylinkáři či milovníci dobré kuchyně ji zase milují pro její všestranné využití nejen v bylinkářství, ale také v kuchyni.
Smrkové či borové jehličí chutná i léčí - Zní to možná pro nás Čechy šíleně, ale například v severských zemích smrčiny běžně používají ke kulinářské přípravě. Pokrmy z jehličí mají svou osobitou vůni a chuť … a jsou také zdravé!
Zapomenuté bylinky, exotické, přesto u nás rostoucí keře, větvičky dřevin, ale i jiné nezvyklé ingredience, které i přes svou zvláštnost patří do našich kuchyní a mnohé dokáží dodat pokrmům nám dříve nepoznané chutě a vůně. Další články zde: Neobvyklé ingredience a bylinky v naší kuchyni, rady a tipy...