REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Víno z černých jeřabin

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vynikající víno zemité vermutové chuti (skoro cinzano bitter) s vysokým obsahem alkoholu. Původní receptůra od pana Jana Hanzla.


Ingredience:
Rozpis na cca 3,3 l směsi na kvašení:
1 kgčerných jeřabin
0,8 kgcukru krystal
1,8 lvlažné vody
živná sůl pro kvasinky
kvasinky
demižón na kvašení (s bublátkem)

Postup:

1. Jeřabiny rozdrtíme (z 1 kg jeřabin vznikne cca 1l drti), vzniklou drť vpravíme do demižónu a zalijeme vlažnou vodou, ve které jsme rozpustili cukr
2. Směs v demižónu důkladně zamícháme, přidáme živnou sůl a kvasinky
3. Demižón plníme do 3/4 (jako ostatně při výrobě každého ovocného vína)4. Uzavřeme zátkou s bublátkem, a uložíme v teple (při pokojové teplotě)5. Jeřabiny kvasí pomaleji a dlouho, nejlepší je víno stahovat z kalu až minimálně po 4 měsících!

Doporučení:

Zbylý kal po stažení lze vypálit.K výrobě ovocných vín bývají doporučovány vinné kvasinky rasy Malaga, Bordeaux a Champagne. V současné době je možno koupit v drogeriích i tekuté kvasinky. Na rase příliš nezáleží, neboť se všechny vyznačují výbornou kvasící mohutností. Jak zákvas z těchto kvasinek připravit a kolik litrů vína je jedno balení schopno prokvasit je uvedeno v přiloženém návodu. Rovněž živnou sůl pro kvasinky koupíte v každé větší drogerii a poměry se dovíte na obalu.

Poznámka:

Další informace viz. článek Škola vaření: Více: Výroba ovocných vín.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy