Shruby jsou nápoje velmi zdravé a populární v Americe, arabských zemích a dnes mezi profi barmany. Funguje dobře na zažívání, takže pomáhá například s hubnutím a předchází onemocněním srdce. Působí v organismu vysoce zásadotvorně. Je naprosto ideální pro překyselený organismus.
Ingredience:
3 ks | červené řepa |
1 hrnek (250 g) | třtinového cukr |
1 hrnek | nefiltrovaného jablečného octa v bio kvalitě |
1 hrnek | čerstvě natrhaných kopřiv (pozn.: jen konečky, ty mají největší sílu) |
1 polévková lžíce | vinného octa |
2 lžičky | pepře |
1 lžička | sladké papriky |
1/2 lžičky | soli |
Postup:
- Oloupanou řepu nakrájíme na osminky. Vložíme do zavařovací sklenice a zasypeme třtinovým cukrem, přidáme kuličky celého pepře, sůl a sladkou papriku. Dáme do lednice a necháme působit 24 hodin (párkrát během doby protřepeme).
- Druhou sklenici naplníme konečky nasekaných a omytých mladých kopřiv. Přilijeme do ní jablečný a vinný ocet a necháme působit 24 hodin v lednici, poté přecedíme ocet bez kopřiv do první sklenice s červenou řepou.
- Řepu s cukrem, kořením a octem necháme ještě 48 hodin v lednici. Poté přecedíme a můžeme podávat. Chuť hotového shrubu je dobrá hned, po týdnu lepší a po měsíci skvělá.
Z různých rostlin se dají vytvořit podobné sirupy a z nich pak skvělé limonády. Můžete zkusit experimentovat, která vám bude chutnat nejvíce. Na zdraví!
Příklad použití: Domácí limonáda z červené řepy
Recept k článku: Výroba domácích sirupů a limonád: Kopřiva a řepa
Poznámka:Autor receptu: Tomáš Kubíček, barman, kontakt: Instagram: nabaru.cz, Facebook: NA BARU, www.barman.cz