Sedmikráskový sirup lze použít klasicky do vody jako „šťáva“ anebo jej používat na slazení, či si s ním polít třeba zmrzlinu, lívance, palačinky a podobně.
Ingredience:
Na cca 600 ml sirupu potřebujete: | |
500 ks | sedmikráskových květů |
1 ks | citrón (chemicky neošetřený nebo omytý octovou vodou) |
1 vrchovatá lžička | Kyseliny citrónové Labeta |
750–1000 ml | převařené horké vody* |
400–800 g | cukru** |
Postup:
- Sedmikrásky (jen květy bez stonků) jen lehce propláchněte, ať je zbavíte případných broučků.
- Vložte je do hrnce, sklenice nebo jiné dostatečně veliké nádoby a zalijte převařenou horkou vodou. Přidejte na plátky nakrájený citrón, pokud máte v BIO kvalitě, můžete ho nechat i s kůrou (což ale trošku zvedne hořkost, kterou eliminujete právě oloupáním kůry). Takto nechte sedmikrásky 24 hodin louhovat.
- Druhý den vodu ze sedmikrásek sceďte do hrnce, ideálně přes plátýnko, ale poslouží i hustý cedník, přidejte cukr a kyselinu citrónovou a vařte na mírném plameni, dokud se cukr nerozpustí a sirup nezačne houstnout.
- Poté můžete plnit do čistých a vyvařených láhví, které následně pro zakonzervování otočte na 10 minut dnem vzhůru.
U konzervování dbejte vždy na čistotu sklenic. Víčka se mohou pro bezpečnější konzervaci uvnitř potřít čistým alkoholem. Pokud máte chemicky ošetřený citrón a chcete jej použít i s kůrou, nejprve ho vložte na čtvrt hodinky do vody s octem.
*čím více dáte vody, tím déle se sirup bude svařovat, ale květy musí být zcela ponořeny
**množství cukru záleží zcela na vaší chuti. Nad 600 g už bude u sirupu ale převládat chuť cukru, sedmikrásky moc výraznou chuť nemají, tak ať ji nepřebijete. Část cukru můžete nahradit BIO Třtinovým želírovacím cukrem Labeta, sirup pak bude hustější.
Poznámka:Zdroj: labeta.cz
Labeta je tu pro všechny, kteří poctivě zpracovávají ovoce do džemů, marmelád, želé a ovocných šťáv. Také pro ty, kteří potřebují mít raz dva navařeno. Labeta je již 25 let synonymem tradičního českého zavařování, pečení a vaření ve výtečné kvalitě. Labeta je vaše jistota v kuchyni – usnadňuje práci a šetří čas. Labeta, raz dva navařeno.