Pampeliškový sirup je skvělým lékem při řadě problémů. Pomáhá s vyrážkami, lišeji, čistí žaludek, žlučníkové kameny, poruchy metabolismu, nemoci sleziny, čistí krev a pomáhá při zadržování tekutin v těle. Také je to skvělá ingredience na přípravu různých koktejlů a moktejlů.
Ingredience:
120 ks | květů pampelišek |
1 ks | pomeranč bio |
1 ks | citron bio |
1 kg | světlého třtinového cukru |
1 l | vody |
Postup:
- Na čistém místě bez dopravy natrháme mladé pampeliškové květ, rozložíme na síto nebo něco vzdušného a necháme zavadnout, aby z květů vylezl hmyz.
- Poté vložíme do hrnce spolu s citronem a pomerančem, které nakrájíme na plátky, přidáme cukr, vodu a za stálého míchání přivedeme k varu a poté necháme zchladnout.
- Vychladlou směs dáme do chladničky a necháme pod pokličkou dalších 48 hodin louhovat.
- Po dvou dnech směs scedíme a z pampelišek vymačkáme veškerou tekutinu.
- Za občasného míchání vaříme na mírném plamenu asi hodinu, horký pampeliškový sirup přelijeme do čistých lahví a ihned uzavřeme.
Pokud neseženeme chemicky neošetřené citrusy, raději je zbavíme kůry.
Sirup z pampelišek se dá lehce vyrobit i za studena. V zavařovací sklenici zasypeme pampelišky cukrem, promícháme a necháme 48 hodin působit. Poté přidáme vodu a necháme dalších 24 hodin ležet. Následně scedíme, dáme do čisté sklenice a skladujeme v chladničce. Snadné a účinné.
Příklad využití: Pampelišková Matcha limonáda
Poznámka:Autor textu: Tomáš Kubíček, barman, kterého znáte z YouTube z pořadu NA BARU, kde Vás učí namíchat oblíbené drinky a dozvíte se mnoho zajímavostí.
Více zde: