REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Griotka II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ze zralých višní, pískového cukru, rumu nebo žitné a vlašských ořechů připravená chutná domácí griotka.


Ingredience:
Na láhev na 5 l:
1,2-1,4 kgzralých višní s peckami, bez stopek
600-750 gpískového cukru
500 mlrumu nebo žitné
1-2 kszelené vlašské ořechy nebo lahvička ořechové tresti

Postup:

1. Láhev o objemu 5 l (například od okurek) naplníme do 3/4 vyzrálými višněmi zbavených stopek
2. Přisypeme 600-750 g pískového cukru a hrdlo láhve ovážeme celofánem, nebo jinak uzavřeme
3. Láhev uložíme na teplé místo, necháme luhovat, za několik dní pustí višně šťávu a do ní se cukr zcela vstřebá
4. V této fázi do láhve přilijeme 500 ml rumu nebo žitné
5. Po 14-ti dnech obsah láhve zcedíme a přidáme jeden nebo dva zelené vlašské ořechy nebo malou lahvičku ořechové tresti
6. Po dalších 14 dnech je griotka připravená ke konzumaci, ovšem čím je starší, tím je lepší.

Doporučení:

Nejdůležitější při tomto receptu je aby použité višně byly zcela vyzrálé nebo raději mírně přezrálé, takové, které lze již sklízet bez stopek. Plody nezbavujeme pecek a hlavně v lahvi nijak nemačkáme!

Poznámka:

Griotku můžeme nechat ve velké nádobě, lépe se však konzumuje přelitá do menších lahví s uzávěrem. Višně zbylé v láhvi po zcedění griotky se dají používat na dorty, pudinky nebo jinak. Nezkazí se, vydrží v dobře uzavřené láhvi i delší dobu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy