Prošpikované hovězí maso podušené na cibulovém základě doměkka a podávané s omáčkou připravenou z výpeku.
Ingredience:
750 g | hovězího masa (loupaná plec) |
150 g | naložených okurek |
750 ml | hovězího vývaru |
100 g | slaniny |
3 lžíce | hladké mouky |
3 lžíce | másla |
2 lžíce | sádla |
2 ks | menší cibule |
mletý pepř | |
voda | |
sůl | |
Na rýži: | |
250 g | rýže |
2,5 l | vody |
sůl |
Postup:
1. Očištěné maso prošpikujeme slaninou nakrájenou na hranolky, osolíme a mírně opepříme, oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky
2. Ve větším hrnci vhodném i na pečení na rozehřátém sádle zpěníme nakrájenou cibuli a opečeme ze všech stran prošpikované maso, podlijeme vodou, vložíme do vyhřáté trouby na 160 °C a pod pokličkou dusíme doměkka (asi 90 minut), za občasného obracení a přelévání výpekem, podle potřeby podlévání vodou
3. Pak upečené maso vyjmeme, zabalíme do alobalu a necháme v teplé troubě
4. Do hrnce přilijeme vývar, prohřejeme, vmícháme jíškou z mouky a másla, 15 minut provaříme, přecedíme, osolíme a opepříme
5. Nakonec do teplé omáčky vložíme na kolečka nakrájené okurky a promícháme
6. Maso nakrájené na plátky přelijeme omáčkou a podáváme s vařenou rýží.
Příprava rýže:
1. Rýži nejdříve dobře propláchneme v teplé vodě (tím ji zbavíme nečistot, škrobu a nebude po uvaření lepkavá)
2. Studenou vodu osolíme, přivedeme do varu a přidáme rýži
3. Zamícháme a na mírném plameni pod pokličkou vaříme doměkka (asi 25 minut, záleží na druhu rýže)
4. Rýži zcedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat
5. Pokud rýži podáváme jako přílohu, prohřejeme ji na trošce másla.
Foto: Naďa Indruchová