REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Žluté oříškové dortíčky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečené dortíčky slepované nugetou nebo zavařeninou, polévané žloutkovou polevou.


Ingredience:
300 ghladké mouky
250 gmásla
120 gmletých lískových oříšků
80 gmoučkového cukru
trochu mléka
tuk na plech
Na žloutkovou polevu:
120 gmoučkového cukru
2 ksžloutků
Na slepování:
nugeta nebo zavařenina

Postup:

1. Na vál prosijeme hladkou mouku, přidáme na jemno mleté lískové oříšky, moučkový cukr, na menší kousky nakrájené změklé máslo, trochu mléka a vypracujeme vláčné těsto
2. Z těsta vyválíme plát silný asi 5 mm, ze kterého formičkou vykrájíme kolečka nebo obdélníčky, přendáme je na plech lehce vymazaný tukem, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme dorůžova
3. Na žloutkovou polevu žloutky utřeme s prosátým moučkovým cukrem, až vznikne hladká a lesklá poleva (jakmile začne tuhnout, ihned ji použijeme a je-li řídká přidáme cukr)
4. Vychladlé kousky slepujeme nugetou nebo zavařeninou a poléváme žloutkovou polevou.

Doporučení:

Dortíčky můžeme také slepovat oříškovým krémem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy