Pečené dortíčky slepované nugetou nebo zavařeninou, polévané žloutkovou polevou.
Ingredience:
300 g | hladké mouky |
250 g | másla |
120 g | mletých lískových oříšků |
80 g | moučkového cukru |
trochu mléka | |
tuk na plech | |
Na žloutkovou polevu: | |
120 g | moučkového cukru |
2 ks | žloutků |
Na slepování: | |
nugeta nebo zavařenina |
Postup:
1. Na vál prosijeme hladkou mouku, přidáme na jemno mleté lískové oříšky, moučkový cukr, na menší kousky nakrájené změklé máslo, trochu mléka a vypracujeme vláčné těsto
2. Z těsta vyválíme plát silný asi 5 mm, ze kterého formičkou vykrájíme kolečka nebo obdélníčky, přendáme je na plech lehce vymazaný tukem, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme dorůžova
3. Na žloutkovou polevu žloutky utřeme s prosátým moučkovým cukrem, až vznikne hladká a lesklá poleva (jakmile začne tuhnout, ihned ji použijeme a je-li řídká přidáme cukr)
4. Vychladlé kousky slepujeme nugetou nebo zavařeninou a poléváme žloutkovou polevou.
Dortíčky můžeme také slepovat oříškovým krémem.