Upečený korpus potřený žloutkovou polevou, dezert pocákaný čokoládovou polevou, ztuhlý servírovaný nakrájený na jednotlivé řezy.
Ingredience:
250 g | margarínu (Hera) |
250 g | práškového cukru |
250 g | mletých ořechů |
180 g | polohrubé mouky |
1 sáček | kypřící prášek do pečiva |
6 ks | vaječných bílků |
Na polevu: | |
4 ks | vaječné žloutky |
200 g | práškového cukru |
Ostatní: | |
moka na pomoučení a tuk na vymazání plechu |
Postup:
1. Margarín utřeme s moučkovým cukrem do pěny, pomocí mixéru přimícháme ořechy a mouku smíchanou s práškem do pečiva, nakonec rukou přimícháme tuhý sníh z bílků
2. Těsto natřeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech a dáme péct do trouby vyhřáté tak na 170-180 °C tak na 25-30 minut
3. Během pečení si utřeme žloutky s cukrem na jemnou polevu, kterou natřeme na horký koláč hned po vyjmutí, s polevou pracujeme trošku rychleji, aby se nám pěkně rozlila a nezaschla dříve než ji roztáhneme po povrchu
4. Po polevě povrch dezertu ještě pocákáme čokoládovou polevou, nejlépe vidličkou
5. Necháme zcela zatuhnout, řežeme mokrým zoubkovaný nožem na řezy.
Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené – Iva.