Jehly napíchané kousky hovězí svíčkové, prokládané špekem, anglickou slaninou, paprikou a cibulí. Z uvedené dávky uděláme 4 jehly. Svíčkovou lze nahradit roštěncem. Variací na živáňskou jehlu je více, někdy se hovězí kousky prokládají skopovým nebo vepřovým masem.
Ingredience:
400 g | hovězí svíčkové |
200 g | libové anglické slaniny |
200 g | slaniny (špeku) |
2 ks | papriky |
2 ks | cibule |
pepř | |
olej | |
sůl |
Postup:
- Maso, špek a slaninu nakrájíme na kostičky, papriku rovněž, cibuli na klínky
- Střídavě napichujeme na grilovací jehly kousky masa, špeku, cibule, anglické slaniny a papriky
- Připravené jehly osolíme a opepříme, opečeme zprudka na oleji ze všech stran.
- Podáváme například s pečenými brambory ochucenými tvarohovým dipem.
Takto připravené jehly můžeme také grilovat na venkovním rožni. V tomto případě je potíráme klasickou grilovací marinádou připravenou z oleje a grilovacího koření.
Poznámka:Recept nám i s fotografií poslal Dalibor Marounek.