REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Žitné čokoládové sušenky s mořskou solí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sušenky snad miluje každý, navíc čokoládové! No a z žitné mouky, která obsahuje méně lepku, více minerálních látek, si je rozhodně zamilujete. Sůl už je jen takovou třešničkou na dortu, která podtrhne a zvýrazní chuť hořké čokolády a dodá jim ten správná “kick”. 


Ingredience:
100 gžitné celozrnné mouky
100 g70% hořké čokolády (např. DM Alnatura)
50 gcukru muscovado (nebo třtinového cukru)
2 lžícekozího másla (můžete použít i kravské)
1 lžičkaprášku do pečiva
1 ksvanilkový lusk
1 ksvejce
hrubozrnná sůl (mořská nebo alpská)

Postup:

1. Na velmi mírném ohni nebo ve vodní lázni rozehřejte kozí máslo spolu s nalámanou čokoládou. 2. Do jedné větší mísy prosejte žitnou mouku a prášek do pečiva. 3. Ve druhé důkladně vyšlehejte vejce s cukrem, aby se stačil rozpustit. 4. Přidejte semínka z vanilkového lusku tak, že lusk rozříznete a špičkou nože semínka vyškrábnete. 5. Jakmile se čokoláda rozpustí, stáhněte rendlík z ohně a nechte lehce vychladnout, pak do něj přelijte vyšlehané vajíčko a dobře promíchejte. 6. Směs vlijte do mouky a vytvořte těsto. 7. Z těsta vytvarujte dlouhého hada a nožem odměřte stejné množství malých porcí ze kterých vytvarujte kuličky a lehce je splácněte. 8. Pečícím papírem vyložte plech, předehřejte troubu na 180°C s horkým vzduchem nebo na 200°C bez a s dostatečným rozestupem (cca 3 cm) vedle sebe rozmístěte sušenky. 9. Na závěr posypte každý bochánek pár krystalky soli a pečte zhruba 8-12 minut.

Doporučení:

Autorkou receptu i fotografií je Jana Černá, nutriční gastronomka, kterou najdete na webových stránkách www.zasadnezdrave.cz.

Poznámka:

Recept byl vytvořen pro Žitné centrum snažící se o osvětu žita, které je v posledních letech utlačováno pšenicí. A to je škoda, protože obsahuje méně lepku, má výživnější hodnotu a také více minerálních látek než běžná pšenka. 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy