REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Žitné čokoládové sušenky s mořskou solí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sušenky snad miluje každý, navíc čokoládové! No a z žitné mouky, která obsahuje méně lepku, více minerálních látek, si je rozhodně zamilujete. Sůl už je jen takovou třešničkou na dortu, která podtrhne a zvýrazní chuť hořké čokolády a dodá jim ten správná “kick”. 


Ingredience:
100 gžitné celozrnné mouky
100 g70% hořké čokolády (např. DM Alnatura)
50 gcukru muscovado (nebo třtinového cukru)
2 lžícekozího másla (můžete použít i kravské)
1 lžičkaprášku do pečiva
1 ksvanilkový lusk
1 ksvejce
hrubozrnná sůl (mořská nebo alpská)

Postup:

1. Na velmi mírném ohni nebo ve vodní lázni rozehřejte kozí máslo spolu s nalámanou čokoládou. 2. Do jedné větší mísy prosejte žitnou mouku a prášek do pečiva. 3. Ve druhé důkladně vyšlehejte vejce s cukrem, aby se stačil rozpustit. 4. Přidejte semínka z vanilkového lusku tak, že lusk rozříznete a špičkou nože semínka vyškrábnete. 5. Jakmile se čokoláda rozpustí, stáhněte rendlík z ohně a nechte lehce vychladnout, pak do něj přelijte vyšlehané vajíčko a dobře promíchejte. 6. Směs vlijte do mouky a vytvořte těsto. 7. Z těsta vytvarujte dlouhého hada a nožem odměřte stejné množství malých porcí ze kterých vytvarujte kuličky a lehce je splácněte. 8. Pečícím papírem vyložte plech, předehřejte troubu na 180°C s horkým vzduchem nebo na 200°C bez a s dostatečným rozestupem (cca 3 cm) vedle sebe rozmístěte sušenky. 9. Na závěr posypte každý bochánek pár krystalky soli a pečte zhruba 8-12 minut.

Doporučení:

Autorkou receptu i fotografií je Jana Černá, nutriční gastronomka, kterou najdete na webových stránkách www.zasadnezdrave.cz.

Poznámka:

Recept byl vytvořen pro Žitné centrum snažící se o osvětu žita, které je v posledních letech utlačováno pšenicí. A to je škoda, protože obsahuje méně lepku, má výživnější hodnotu a také více minerálních látek než běžná pšenka. 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Konec vánočnímu shonu! Začněte letos s přípravou cukroví včas

Vánoce se blíží mílovými kroky a sladké dobroty v podobě voňavého cukroví jsou jejich neodmyslitelnou součástí. S některými druhy je ideální začít s předstihem, jiné stačí připravit těsně před Štědrým dnem. Vyhněte se předvánočnímu stresu a upečte si s námi cukroví, které si nejlépe vychutnáte pořádně odleželé!

číst dále ...

Poctivý podzimní vývar krok za krokem

Barevné podzimní dny plné sluníčka již vystřídalo sychravé počasí, které pomalu ale jistě hlásí příchod zimy. Buďte na pochmurné období připraveni a dopřejte vašemu tělu ty správné vitamíny, aby se mohlo bránit nejrůznějším nachlazením. Připravte si poctivý vývar, který obsahuje řadu prospěšných minerálů a pokud nebudete šetřit zeleninou, tak i vitaminů. Prozradíme vám, jak připravit ten nejlepší!

číst dále ...

Vánoční řízečky vyladěné k dokonalosti

Štědrovečerní tabule je v každé rodině jiná, ale vždy jde o nejslavnostnější večeři celého roku a podle toho by měla vypadat i chutnat. Tradiční bramborový salát, rybí nebo hrachová polévka, losos, smažený kapr či křupavé lehké kuřecí řízky, všechny tyto pokrmy mají jedno společné, jsou připravovány s láskou a precizností pro své nejbližší. Drůbežářský závod Klatovy přináší tipy pro milovníky kuřecího masa, kteří si chtějí připravit na štědrovečerní stůl lehké a šťavnaté řízky, po kterých se jen zapráší.

číst dále ...

Hřejivé, vydatné a lokální: Vyzkoušejte listopadové recepty

Listopad je pro mnohé z nás měsícem studených dní a brzkých večerů, kdy bychom nejraději trávili čas zachumlaní celý den do deky. Zažeňte chmury s naší porcí listopadových receptů, které vás krásně zahřejí a dodají vám energii. Ve všech receptech hrají prim lokální produkty, které si v roce 2021 vysloužily značku kvality Regionální potravina, oceňující jen ty nejlepší výrobky napříč regiony. Tentokrát jsme zařadili lesní špek, který Michal Šnebergr vyrábí v Pošumaví, lahodný sýr z Kryzanovy farmy v jižních Čechách, tvaroh z Vysočiny a na závěr tradiční tvargle z Olomouckého kraje. Přejeme dobrou chuť!

číst dále ...

Lahodný podzimní štrůdl ze sezónních jablek: Víte, jak na ten nejlahodnější?

Štrůdl nebo jinými slovy jablečný závin, je známý od nepaměti. Přestože pochází od našich jižních sousedů, stal se oblíbeným natolik, že ho považujeme téměř za národní pokrm. S rozinkami, se skořicí, ořechy i s jablky nebo tvarohem – variant existuje nespočet a recepty se většinou dědí z generace na generaci. Vyzkoušejte si společně s námi recept na nefalšovaný jablečný závin tak, jak ho znáte od dětství – jemné, křupavé těsto a plněný velkými kousky jablek se skořicí a opraženou strouhankou!

číst dále ...

Vepřové maso jako klasika české kuchyně

Snad žádné jiné maso se na českých jídelníčcích neobjevuje tak často jako vepřové. Každý z nás ho za rok sní kolem 43 kg, což je více než polovina celkového množství masa, které zkonzumujeme. Vepřové ale není jen krkovice či plec, v kuchyni nabízí opravdu široké možnosti využití.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy