REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Žitné čokoládové sušenky s mořskou solí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sušenky snad miluje každý, navíc čokoládové! No a z žitné mouky, která obsahuje méně lepku, více minerálních látek, si je rozhodně zamilujete. Sůl už je jen takovou třešničkou na dortu, která podtrhne a zvýrazní chuť hořké čokolády a dodá jim ten správná “kick”. 


Ingredience:
100 gžitné celozrnné mouky
100 g70% hořké čokolády (např. DM Alnatura)
50 gcukru muscovado (nebo třtinového cukru)
2 lžícekozího másla (můžete použít i kravské)
1 lžičkaprášku do pečiva
1 ksvanilkový lusk
1 ksvejce
hrubozrnná sůl (mořská nebo alpská)

Postup:

1. Na velmi mírném ohni nebo ve vodní lázni rozehřejte kozí máslo spolu s nalámanou čokoládou. 2. Do jedné větší mísy prosejte žitnou mouku a prášek do pečiva. 3. Ve druhé důkladně vyšlehejte vejce s cukrem, aby se stačil rozpustit. 4. Přidejte semínka z vanilkového lusku tak, že lusk rozříznete a špičkou nože semínka vyškrábnete. 5. Jakmile se čokoláda rozpustí, stáhněte rendlík z ohně a nechte lehce vychladnout, pak do něj přelijte vyšlehané vajíčko a dobře promíchejte. 6. Směs vlijte do mouky a vytvořte těsto. 7. Z těsta vytvarujte dlouhého hada a nožem odměřte stejné množství malých porcí ze kterých vytvarujte kuličky a lehce je splácněte. 8. Pečícím papírem vyložte plech, předehřejte troubu na 180°C s horkým vzduchem nebo na 200°C bez a s dostatečným rozestupem (cca 3 cm) vedle sebe rozmístěte sušenky. 9. Na závěr posypte každý bochánek pár krystalky soli a pečte zhruba 8-12 minut.

Doporučení:

Autorkou receptu i fotografií je Jana Černá, nutriční gastronomka, kterou najdete na webových stránkách www.zasadnezdrave.cz.

Poznámka:

Recept byl vytvořen pro Žitné centrum snažící se o osvětu žita, které je v posledních letech utlačováno pšenicí. A to je škoda, protože obsahuje méně lepku, má výživnější hodnotu a také více minerálních látek než běžná pšenka. 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Grissini – tyčinky urozeného původu

Příběh grissin je spjat s Turínem a rodem Savojských. V Itálii nechybí na žádném stole, jsou dokonalé jako snack k sýrům a uzeninám či na vaření. Věděli jste ale, že vznikly už před stovkami let?

číst dále ...

Domácí ovocné nanuky s překvapením

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Používejte místo cukru med, chutná skvěle a prospívá organismu

Je cukr neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně, posezení u kávy i pomocníkem proti stresu? Potom si zaděláváte na nemalé zdravotní potíže. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jeho konzumaci byste měli omezit na minimum. Cukr však není jediným sladidlem, skvělou alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje.

číst dále ...

Vynikající salát pokaždé jinak

Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy