Přes noc namočená čočka, uvařené spolu se zeleninou ve vývaru doměkka, nakonec nastavená samostatně uvařenou rýží, podávaná posypaná nastrouhaným sýrem.
Ingredience:
120 g | čočky |
120 g | rýže |
1 ks | mrkve |
1 ks | větší cibule |
1-2 ks | stroužky česneku |
1,5 l | zeleninového vývaru nebo vody a 3 kostek zeleninového bujónu |
řapíkatý celer | |
voda | |
pepř | |
olej | |
sůl |
Postup:
1. Ve velkém hrnci na oleji osmahneme dozlatova na kostičky nakrájenou cibuli, očištěnou a také nadrobno pokrájenou zeleninu, tedy mrkev, celer a česnek
2. Přidáme okapanou čočku, kterou jsem přes noc měli namočenou ve vodě, promícháme a pokrm začneme podlévat teplým vývarem
3. Osolíme, okořeníme pepřem, vaříme tak dlouho, až zelenina změkne, vedle v hrnci v mírně osolené vodě uvaříme rýži
4. Ke konci do polévky přidáme měkkou, okapanou rýži, vše prohřejeme
5. jednotlivé porce horké polévky na talířích posypeme nastrouhaným sýrem.
Kdo má rád polévky ostřejší, může přidat lžičku mleté pálivé papriky nebo chilli, či přímo nasekanou chilli papričku.