Krajová polévka z Orlických hor. připravená z kysaného zelí, vody, mléka a koření.
Ingredience:
1 hrst | kyselého zelí |
1 l | vody |
2 ks | vejce |
bobkový list | |
celý a mletý pepř | |
kmín | |
sůl | |
cukr | |
brambory | |
Na záklechtu (jíšku): | |
hladká mouka | |
mléko nebo smetana |
Postup:
1. Hrst kyselého zelí dáme vařit asi do 1 litru vody
2. Přidáme sůl, kmín, bobkový list a celý pepř, když zelí změkne, přilijeme záklechtku z mléka nebo smetany a hladké mouky a necháme ještě chvíli povařit
3. Nakonec přidáme za mírného míchání dvě vajíčka, podle chuti přisladíme a přidáme špetku mletého pepře.
K polévce podáváme vařené brambory. Můžeme je nakrájet na kostičky přímo do polévky.
Poznámka:Příprava jíšky viz. recept: Jíška.