Nakrájené (nastrouhané) hlávkové zelí a mrkev, dochucené sladkokyselou zálivkou.
Ingredience:
Rozpočet pro 2 osoby: | |
200 g | bílé hlávkového zelí |
1 ks | větší mrkev |
sůl | |
Zálivka: | |
2 lžíce | oleje |
šťáva z 1/2 citrónu | |
mletý pepř | |
cukr |
Postup:
- Hlávkové zelí očistíme od zvadlých listů, opláchneme, rozkrojíme, vykrojíme košťál a nakrájíme na hrubší nudličky.
- Mrkev oškrabeme, omyjeme a nahrubo nastrouháme.
- Do mísy vložíme nakrájené zelí, mírně osolíme a rukou promneme, aby zkřehlo.
- Přidáme nastrouhanou mrkev a zalijeme rozšlehaným olejem s citrónovou šťávou, dochucenou mletým pepřem a cukrem.
- Zlehka promícháme a necháme v chladu uležet.
Zálivky do salátu nedáváme mnoho (zelenina s má jen obalit a ne v ní plavat), abychom ji se zeleninou snědli, protože se do ní vyluhují vitaminy.
Poznámka:Na salát používáme velkou mísu (skleněnou, nerezovou), abychom mohli salát snadno a dobře promíchat.