Další varianta na chutnou obědovou polévku. Česká zelňačka s uzeninovou vložkou.
Ingredience:
280 g | bílého zelí |
200 g | smetany |
30 g | hladké mouky |
30 g | sádla |
3-4 ks | středně velkých brambor |
3 ks | větší stroužky česneku |
2 ks | pikantní klobásy |
1 ks | větší cibule |
1,5 l | vody |
1 lžička | mleté sladké papriky |
mletý černý pepř | |
kmín | |
sůl |
Postup:
1. Očištěné zelí nakrájíme na nudličky a dáme do hrnce s vroucí mírně osolenou vodou
2. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky a spolu s kmínem a prolisovaným česnekem je přidáme do polévky
3. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, orestujeme ji na sádle, pak zaprášíme hladkou moukou a mletou paprikou
4. Tmavší jíšku naředíme vývarem ze zelí a chvíli povaříme, nakonec jíšku scedíme, přidáme do polévky a ještě povaříme
5. Před dovařením přidáme klobásky nakrájené na silnější kolečka
6. Na samotný závěr zelňačku zjemníme smetanou a ještě malou chvíli povaříme.
Příprava jíšky viz. recept: Jíška.
Zelňačka bez zahušťování
Zelňačka s klobásou a houbami zahuštěná nastrouhaným bramborem