Jednoduchá varianta přípravy chutné husté obědové polévky, zelňačky s vložkou na pánvi opečených hub spolu s kolečky klobásy a zvláště ve vodě uvařenými kostičkami brambor.
Ingredience:
400 g | kysaného zelí bez nálevu |
120 g | čerstvých hub nebo mražených |
4 ks | větší brambory |
2 ks | klobásy |
1 ks | velká cibule |
2 lžíce | mleté sladké papriky |
2 lžíce | oleje nebo 1 lžíce sádla |
1,5 l | masového vývaru |
mletý černý pepř | |
drcený kmín | |
bobkový list | |
nové koření | |
sůl |
Postup:
- Na rozehřátém oleji orestujeme oloupanou, na jemné kostičky nakrájenou cibuli, zasypeme mletou sladkou paprikou a za stálého míchání zalijeme masovým vývarem.
- Pak do hrnce přidáme očištěné, překrájené kysané zelí, ze kterého jsem slili šťávu (můžete ho propláchnout, pokud je hodně kyselé) přivedeme k varu, teplotu snížíme a zvolna vaříme do poloměkka, dochutíme drceným kmínem, bobkovým listem případně i novým kořením.
- Mezitím oloupeme brambory, nakrájíme je na menší kostičky, uvaříme je zvláště, v mírně osolené vodě, pak je scedíme a necháme okapat.
- Nakonec do polévky přidáme klobásu nakrájenou na kolečka a opečenou v pánvi na troše tuku spolu s houbami nakrájenými na plátky, nasypeme okapané brambory, už jen krátce vše povaříme a dochutíme solí i pepřem.
Polévku můžeme zjemnit zakysanou smetanou.
Poznámka:Foto: Dalibor Marounek