Ve sladkokyselém nálevu naloženi špekáčci spolu s květákem, mrkví, zelím, celerem, paprikou a křenem.
Ingredience:
Rozpis asi na 4 l láhev: | |
10 ks | malých růžiček květáku + voda |
10 ks | špekáčků |
3 ks | stonků řapíkatého celeru |
3 ks | mrkve |
2 ks | červené kapie |
1 ks | zelené kapie |
1 ks | papriky |
1 ks | menšího křenu |
1/2 ks | hlávkového zelí |
Na nálev: | |
3 lžičky | cukru |
1 lžička | soli |
400 ml | vody |
400 ml | octa |
12 ks | kuliček černého pepře |
7 ks | kuliček nového koření |
4 ks | bobkových listů |
Postup:
1. Ocet s vodou přivedeme k varu, přidáme kuličky nového koření i pepře, bobkové listy, cukr, sůl a zvolna několik minut vaříme, pak ochutnáme a podle vlastní chuti dochutíme
2. Růžičky květáku uvaříme do poloměkka a necháme okapat, celer nakrájíme na 1 cm špalíčky a oloupaný křen na tenká kolečka
3. Kapie i papriku očistíme a nakrájíme na tenké proužky, oloupané mrkve nakrájíme na trochu silnější kolečka a zelí pokrájíme na nudličky
4. Špekáčky oloupeme, rozřízneme a vložíme do nich trochu zelí, pár kousků kapie a papriky
5. Pak zbylou veškerou zeleninu promícháme, částí směsi poklademe dno, jako další vrstvu dáme několik špekáčků, pak znovu zeleninu, špekáčky …
6. Když je sklenice plná, zalijeme utopence nálevem až po horní vrstvu, uzavřeme a necháme odpočívat 5-7 dní.