Stolní kompot ze zelených rajčat, cukru a citrónové šťávy a kůry.
Ingredience:
1 kg | zelených rajčat |
1 ks | citrónu |
cukr krystal | |
rum |
Postup:
1. Zelená rajská jablíčka po délce rozpůlíme, dáme do kastrolku se studenou vodou a přivedeme k varu
2. Po krátkém varu rajčata sítem vyjmeme, osušíme a zvážíme
3. Podle váhy rajčat si připravíme stejné množství cukru
4. Polovinu cukru svaříme ve zbylé vodě, přidáme zpět rajčata, opět povaříme a necháme odležet do druhého dne
5. Potom přisypeme druhou polovinu cukru, opět svaříme, přidáme omytou kůru i šťávu z citrónu a vše vaříme tak dlouho, až plody zhnědnou
6. Nyní rajčata vyjmeme, narovnáme do sklenic a šťávu uvaříme do husta 7. Do každé sklenice (250 ml) dáme 2 lžíce rumu, kompot doplníme vařenou šťávou, sklenice přikryjeme celofánem, ovážeme a uchováme v chladnu.
– Takto upravená rajská jablíčka chutí připomínají meloun.