REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zdravé sušenky pro děti, po kterých se jen zapráší

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladké má rád snad každý, a co teprve děti. Rádi byste jim trochu mlsání dopřáli, ale zároveň je nechcete krmit čokoládou a zbytečnými cukry? Co takhle si upéct vlastní méně sladkou variantu sušenek, které můžete přibalit s sebou do batůžku na výlet, na svačinku do školy, nebo je chroupat jen tak doma k odpolední kávě. Domácí koláček navíc znamená jen výhody, sami totiž ovlivníte jeho složení. Díky jednoduchému postupu můžete do pečení zapojit i děti.


Ingredience:
1 hrnekbio hladké mouky
1 hrnekbio jemných ovesných vloček
1/2 hrnkudatlového sirupu (příp. třtinového cukru)
120 gmásla
1,5 lžičkyjedlé sody
papír na pečení

Postup:
  1. V míse promíchejte vločky, mouku, jedlou sodu, cukr (v případě, že jste jej zvolili jako sladidlo) a další sypké ingredience jako skořici, mleté oříšky nebo vanilku.
  2. Na mírném ohni rozehřejte máslo, případně se sirupem. Směs nalijte k suchým ingrediencím a dobře promíchejte.
  3. Přidejte libovolné přísady a znovu promíchejte.
  4. Troubu rozehřejte na 180°C.
  5. Na plechu s pečícím papírem lžičkou tvarujte kolečka, mezi kterými nechte dostatek místa, sušenky mají tendenci se roztékat.
  6. Pečte asi 15 minut, než se kolečka zbarví do zlatohněda.
  7. Sušenky uchovejte ve vzduchotěsné, například kovové dóze, jestli tedy bude co skladovat. Po vyjmutí z trouby totiž rychle mizí.
Doporučení:

Do ovesných sušenek lze přidat téměř cokoliv, co máte rádi. Základní recept je možné různě obměňovat a výsledek tak může být pokaždé jiný. Pokud chcete upéct kvalitní sušenky plné hodnotných živin a minerálů, vybírejte ingredience v bio kvalitě, které pocházejí z ekologického zemědělství a nesou ta správná loga na obalu. Nejen, že tak budete mít jistotu, že váš výrobek neobsahuje žádné stopy po chemických látkách z umělých hnojiv či pesticidů, ale zároveň podpoříte produkci, která je environmentálně přínosná a nezatěžuje vodu ani půdu.

Jen na vás už je, jestli klasickou pšeničnou mouku vyměníte například za špaldovou či celozrnnou, plnou prospěšných minerálů. Místo cukru můžete sušenky dosladit různými sirupy, nabízí se nejen datlový, rýžový, ale třeba i čekankový, který navíc obsahuje minimum kalorií.

Nyní přichází fáze, kdy zapojíte vaše ratolesti, které do těsta mohou přidat například kousky oříšků nebo slunečnicová, dýňová či lněná semínka. Sušenky skvěle dochutí i dvě lžičky skořice, vanilková esence, kokos a nadrobno pokrájené sušené ovoce. Pokud se děti přece jen nechtějí vzdát oblíbené čokolády, výbornou alternativou je přisypat hotové pecičky, nebo nalámat kousek tabulky vysokoprocentní hořké čokolády.

Poznámka:

Jak poznám, že vybírám právě BIO produkty? Vždy sledujte loga!

 

Národní značení

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů certifikovaných v České republice.

 

 

Evropské značení

Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU nebo mimo EU, případně společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny. Veškeré údaje by se měly nacházet v jednom zorném poli společně s logem. Na biopotravinách pocházejících z Česka tak kromě povinné biozebry naleznete také evropské logo. Kromě loga musí být na obalu uveden také číselný kód kontrolní organizace ve formátu CZ-BIO-00x.

 

 

Zajímá vás ekologické zemědělství a chcete se dozvědět více? Navštivte www.myjsmebio.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Jaký nápoj nejvíce přes den pijete?

Dostatečný příjem vody, ale i jiných tekutin, je pro naše tělo nezbytné a pomáhá nám v mnoha ohledech. Ano je důležité pít, ideálně pak postupně, během celého dne a dodržovat tak pitný režim. Ale co většina z nás vlastně přes den pije? Je to jen obyčejná voda, litry kávy nebo si dopřáváme nějaké kupované sladké nápoje?

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy