REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zdobené jidášky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečené jidášky z kynutého těsta potřené vejcem, posypané cukrem a ozdobené ořechy, sušeným ovocem a semínky.


Ingredience:
Na těsto:
500 gpolohrubé mouky
125 gmásla
125 gcukru
50 grozinek
50 gmandlí
30 gdroždí
2 ksžloutků
1/4 lmléka
špetka muškátového květu
špetka tlučeného anýzu
citronová kůra
špetka soli
Na dohotovení:
1 ksvejce na potření
hrubý krystalový cukr na posypání
sezamová a dýňová semínka
sušené a kandované ovoce
mandle
ořechy

Postup:

1. Do misky rozdrobíme droždí a promícháme se lžící cukru i mouky, trochou vlažného mléka a necháme na teplém místě vzejít kvásek
2. Do mísy dáme prosátou zbylou polohrubou mouku, přidáme změklé na menší kousky nakrájené máslo, zbylý cukr, žloutky, sůl, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, špetku muškátového květu i tlučeného anýzu, zbylé vlažné mléko, kvásek a vypracujeme tužší těsto, do kterého zapracujeme na hrubo nasekané mandle i rozinky a necháme kynout na teplém místě asi 2 hodiny
3. Z vykynutého těsta vyválíme po částech plát silný asi 1 cm, větším kolečkem nebo skleničkou vykrájíme kolečka, rozložíme je na plech, pomažeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubým krystalovým cukrem a bohatě ozdobíme kousky ovoce, ořechů, mandlí a semínky
4. Pak vložíme do vyhřáté trouby na 170-180 °C a pečeme dorůžova (asi 25 minut).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy