Pečené jidášky z kynutého těsta potřené vejcem, posypané cukrem a ozdobené ořechy, sušeným ovocem a semínky.
Ingredience:
Na těsto: | |
500 g | polohrubé mouky |
125 g | másla |
125 g | cukru |
50 g | rozinek |
50 g | mandlí |
30 g | droždí |
2 ks | žloutků |
1/4 l | mléka |
špetka muškátového květu | |
špetka tlučeného anýzu | |
citronová kůra | |
špetka soli | |
Na dohotovení: | |
1 ks | vejce na potření |
hrubý krystalový cukr na posypání | |
sezamová a dýňová semínka | |
sušené a kandované ovoce | |
mandle | |
ořechy |
Postup:
1. Do misky rozdrobíme droždí a promícháme se lžící cukru i mouky, trochou vlažného mléka a necháme na teplém místě vzejít kvásek
2. Do mísy dáme prosátou zbylou polohrubou mouku, přidáme změklé na menší kousky nakrájené máslo, zbylý cukr, žloutky, sůl, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, špetku muškátového květu i tlučeného anýzu, zbylé vlažné mléko, kvásek a vypracujeme tužší těsto, do kterého zapracujeme na hrubo nasekané mandle i rozinky a necháme kynout na teplém místě asi 2 hodiny
3. Z vykynutého těsta vyválíme po částech plát silný asi 1 cm, větším kolečkem nebo skleničkou vykrájíme kolečka, rozložíme je na plech, pomažeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubým krystalovým cukrem a bohatě ozdobíme kousky ovoce, ořechů, mandlí a semínky
4. Pak vložíme do vyhřáté trouby na 170-180 °C a pečeme dorůžova (asi 25 minut).