REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zbytková sekaná a lepenice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mleté hovězí a vepřové maso zabalené do síťky z bránice, ve které si udrží šťávu, jako příloha tradiční staročeská lepenice.


Ingredience:
Na sekanou:
500 g mletého plecka
300 gmletého hovězího krku
100 grůznobarevných paprik
50 ganglické slaniny
2 lžícesádla
1 lžícedrcené majoránky
1 lžícedijonské hořčice
1 lžičkamuškátového květu
1 lžičkadrceného kmínu
5 ksstroužků česneku
3 ksstarších rohlíků
3 ksvejce
50 mlmléka
pepř
sůl
A dále:
2 ksobdélníků bránice (tuková blána)
Na lepenici:
500 gbrambor
250 gkysaného zelí
2 lžícesádla
1 lžičkakmínu
2 kscibule
sůl

Postup:

1. Rohlíky nakrájíme na drobné kostičky, zalijeme mlékem a necháme 30 minut nabobtnat
2. Do mísy k nim přidáme mletá masa , přidáme všechny ostatní ingredince, kromě bránice, a řádně propracujeme
3. Česnek prolisujeme, papriky a slaninu nakrájíme na drobno
4. Navlhčenýma rukama vypracujeme dvě šišky, hmotou několikrát uhodíme o podložku, abychom vytlačili všechen přebytečný vzduch
5. Bránici rozprostřeme na podložku, vložíme šišku a zamotáme, pekáček vymažeme sádlem, podlijeme trochou vody a dáme do vyhřáté trouby (200 °C)
6. Neodkryté pečeme cca 1 hodinu
7. Během pečení poléváme výpekem a podle pořeby podléváme vodou.
8 Výpek scedíme a necháme zredukovat, podle potřeby přidáme 1 lžíci tmavé jíšky Knorr
9. Lepenice: oloupané brambory nakrájíme na kostičky a v osolené vodě s kmínem uvaříme do měkka
10. Vodu slijeme, propláchnuté zelí překrájíme a v trošce vody dusíme 10 minut
11. Přebytečnou vodu slijeme
12. Podle chuti osladíme a dosolíme
13. Na sádle osmahneme do zlatova na kostičky nakrájenou cibuli
14. Vše smícháme a podáváme např. k pečenému masu, jelítku nebo sekané.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy