REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zbytková sekaná a lepenice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mleté hovězí a vepřové maso zabalené do síťky z bránice, ve které si udrží šťávu, jako příloha tradiční staročeská lepenice.


Ingredience:
Na sekanou:
500 g mletého plecka
300 gmletého hovězího krku
100 grůznobarevných paprik
50 ganglické slaniny
2 lžícesádla
1 lžícedrcené majoránky
1 lžícedijonské hořčice
1 lžičkamuškátového květu
1 lžičkadrceného kmínu
5 ksstroužků česneku
3 ksstarších rohlíků
3 ksvejce
50 mlmléka
pepř
sůl
A dále:
2 ksobdélníků bránice (tuková blána)
Na lepenici:
500 gbrambor
250 gkysaného zelí
2 lžícesádla
1 lžičkakmínu
2 kscibule
sůl

Postup:

1. Rohlíky nakrájíme na drobné kostičky, zalijeme mlékem a necháme 30 minut nabobtnat
2. Do mísy k nim přidáme mletá masa , přidáme všechny ostatní ingredince, kromě bránice, a řádně propracujeme
3. Česnek prolisujeme, papriky a slaninu nakrájíme na drobno
4. Navlhčenýma rukama vypracujeme dvě šišky, hmotou několikrát uhodíme o podložku, abychom vytlačili všechen přebytečný vzduch
5. Bránici rozprostřeme na podložku, vložíme šišku a zamotáme, pekáček vymažeme sádlem, podlijeme trochou vody a dáme do vyhřáté trouby (200 °C)
6. Neodkryté pečeme cca 1 hodinu
7. Během pečení poléváme výpekem a podle pořeby podléváme vodou.
8 Výpek scedíme a necháme zredukovat, podle potřeby přidáme 1 lžíci tmavé jíšky Knorr
9. Lepenice: oloupané brambory nakrájíme na kostičky a v osolené vodě s kmínem uvaříme do měkka
10. Vodu slijeme, propláchnuté zelí překrájíme a v trošce vody dusíme 10 minut
11. Přebytečnou vodu slijeme
12. Podle chuti osladíme a dosolíme
13. Na sádle osmahneme do zlatova na kostičky nakrájenou cibuli
14. Vše smícháme a podáváme např. k pečenému masu, jelítku nebo sekané.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

České superpotraviny, které do vás napumpují energii

Mírná zima bez mrazu může být příjemná, ale pro naše zdraví velmi zrádná. Jakmile vysvitne sluníčko, už vytahujeme jarní kabátek a v tom štěstí ani nekoukneme na teploměr, který se pohybuje v číslech stále hodných zimní bundě a kulichu. Nenechte si zkazit den otravným nachlazením, vsaďte na ověřené zimní superpotraviny z českých zahrad a polí, které si rádi dáte každý den.

číst dále ...

Jak si zpříjemnit únorové dny? Lehkými a zároveň výživnými recepty z kvalitních surovin

Druhý měsíc roku může být poměrně vyčerpávající. Zima už je dlouhá a teplo ještě v nedohlednu. Čím si ale můžete zpříjemnit den, nebo třeba i noc? Kvalitním a dobrým jídlem, které vám hned zlepší náladu. Víte ovšem, jak vybírat potraviny, abyste si co nejvíce pochutnali? Podle log kvality umístěných na jejich obalech. A co tedy můžete zkusit uvařit? Naše nejnovější recepty, které se neobejdou bez některých z následujících ingrediencí – smetany, špenátu, kuřecího masa nebo těstovin. Dobrou chuť!

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

To pravé namazané

Mezi hotové produkty Poctivé výroby Globus patří i vynikající pomazánky, které ocení nejeden gurmán. Těmi zpestříte nejenom svoji snídani nebo svačinu, ale třeba i jednohubky pro kamarády, kteří k vám domů dorazí na návštěvu.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy