REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zbytková sekaná a lepenice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mleté hovězí a vepřové maso zabalené do síťky z bránice, ve které si udrží šťávu, jako příloha tradiční staročeská lepenice.


Ingredience:
Na sekanou:
500 g mletého plecka
300 gmletého hovězího krku
100 grůznobarevných paprik
50 ganglické slaniny
2 lžícesádla
1 lžícedrcené majoránky
1 lžícedijonské hořčice
1 lžičkamuškátového květu
1 lžičkadrceného kmínu
5 ksstroužků česneku
3 ksstarších rohlíků
3 ksvejce
50 mlmléka
pepř
sůl
A dále:
2 ksobdélníků bránice (tuková blána)
Na lepenici:
500 gbrambor
250 gkysaného zelí
2 lžícesádla
1 lžičkakmínu
2 kscibule
sůl

Postup:

1. Rohlíky nakrájíme na drobné kostičky, zalijeme mlékem a necháme 30 minut nabobtnat
2. Do mísy k nim přidáme mletá masa , přidáme všechny ostatní ingredince, kromě bránice, a řádně propracujeme
3. Česnek prolisujeme, papriky a slaninu nakrájíme na drobno
4. Navlhčenýma rukama vypracujeme dvě šišky, hmotou několikrát uhodíme o podložku, abychom vytlačili všechen přebytečný vzduch
5. Bránici rozprostřeme na podložku, vložíme šišku a zamotáme, pekáček vymažeme sádlem, podlijeme trochou vody a dáme do vyhřáté trouby (200 °C)
6. Neodkryté pečeme cca 1 hodinu
7. Během pečení poléváme výpekem a podle pořeby podléváme vodou.
8 Výpek scedíme a necháme zredukovat, podle potřeby přidáme 1 lžíci tmavé jíšky Knorr
9. Lepenice: oloupané brambory nakrájíme na kostičky a v osolené vodě s kmínem uvaříme do měkka
10. Vodu slijeme, propláchnuté zelí překrájíme a v trošce vody dusíme 10 minut
11. Přebytečnou vodu slijeme
12. Podle chuti osladíme a dosolíme
13. Na sádle osmahneme do zlatova na kostičky nakrájenou cibuli
14. Vše smícháme a podáváme např. k pečenému masu, jelítku nebo sekané.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Domácí ovocné nanuky s překvapením

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Vynikající kozí sýr třikrát jinak!

Léto a lehké pokrmy patří neodmyslitelně k sobě. Zkuste si vaše oblíbené jídlo ozvláštnit přídavkem kozího sýra. Nejen, že dodá lahodnou chuť, ale také je vhodný pro ty, kteří trpí intolerancí na kravskou bílkovinu. Kozí sýr najde uplatnění při grilovačce či na slano s palačinkou. Výborný je také v kombinaci s bramborami.

číst dále ...

Vynikající salát pokaždé jinak

Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Apfelkiechl a štrúdl aneb Když přichází jablečný čas

Jablko patří mezi nejoblíbenější a nejprodávanější ovoce u nás, a v některých končinách už nastává jeho sklizeň. V českých kuchyních se velmi často objevují recepty spojené právě s jablky. Ať už je to štrúdl, salát s karamelizovanými jablky nebo třeba jablečný ocet. Zatímco u nás se sklidí zhruba 230 000 tun jablek ročně, v Jižním Tyrolsku je tomu přes jeden 1 000 000 tun. Proto není divu, že každá farma Roter Hahn má své vlastní tradiční a rodinné recepty na zpracování jablek ve formě báječných domácích produktů nebo jako nějakou sladkou pochoutku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy