REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zbytková sekaná a lepenice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mleté hovězí a vepřové maso zabalené do síťky z bránice, ve které si udrží šťávu, jako příloha tradiční staročeská lepenice.


Ingredience:
Na sekanou:
500 g mletého plecka
300 gmletého hovězího krku
100 grůznobarevných paprik
50 ganglické slaniny
2 lžícesádla
1 lžícedrcené majoránky
1 lžícedijonské hořčice
1 lžičkamuškátového květu
1 lžičkadrceného kmínu
5 ksstroužků česneku
3 ksstarších rohlíků
3 ksvejce
50 mlmléka
pepř
sůl
A dále:
2 ksobdélníků bránice (tuková blána)
Na lepenici:
500 gbrambor
250 gkysaného zelí
2 lžícesádla
1 lžičkakmínu
2 kscibule
sůl

Postup:

1. Rohlíky nakrájíme na drobné kostičky, zalijeme mlékem a necháme 30 minut nabobtnat
2. Do mísy k nim přidáme mletá masa , přidáme všechny ostatní ingredince, kromě bránice, a řádně propracujeme
3. Česnek prolisujeme, papriky a slaninu nakrájíme na drobno
4. Navlhčenýma rukama vypracujeme dvě šišky, hmotou několikrát uhodíme o podložku, abychom vytlačili všechen přebytečný vzduch
5. Bránici rozprostřeme na podložku, vložíme šišku a zamotáme, pekáček vymažeme sádlem, podlijeme trochou vody a dáme do vyhřáté trouby (200 °C)
6. Neodkryté pečeme cca 1 hodinu
7. Během pečení poléváme výpekem a podle pořeby podléváme vodou.
8 Výpek scedíme a necháme zredukovat, podle potřeby přidáme 1 lžíci tmavé jíšky Knorr
9. Lepenice: oloupané brambory nakrájíme na kostičky a v osolené vodě s kmínem uvaříme do měkka
10. Vodu slijeme, propláchnuté zelí překrájíme a v trošce vody dusíme 10 minut
11. Přebytečnou vodu slijeme
12. Podle chuti osladíme a dosolíme
13. Na sádle osmahneme do zlatova na kostičky nakrájenou cibuli
14. Vše smícháme a podáváme např. k pečenému masu, jelítku nebo sekané.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Odpalované těsto nemusí být strašák – s naším návodem ho zvládne i začátečník

Na tradičním věnečku, křupavém Paris-Brestu, Španělskem ovoněných churros, čokoládových éclairs nebo oblíbených větrnících si můžete pochutnat i v domácím prostředí. Stačí udělat první krok a naučit se, jak na odpalované těsto. Právě to tvoří základ všech jmenovaných zákusků. S profesionálními radami těsto zvládnete už napoprvé a rozšíříte si svůj osobní cukrářský repertoár o lahodné výrobky vrcholné cukrařiny.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy