REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zbytková sekaná a lepenice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mleté hovězí a vepřové maso zabalené do síťky z bránice, ve které si udrží šťávu, jako příloha tradiční staročeská lepenice.


Ingredience:
Na sekanou:
500 g mletého plecka
300 gmletého hovězího krku
100 grůznobarevných paprik
50 ganglické slaniny
2 lžícesádla
1 lžícedrcené majoránky
1 lžícedijonské hořčice
1 lžičkamuškátového květu
1 lžičkadrceného kmínu
5 ksstroužků česneku
3 ksstarších rohlíků
3 ksvejce
50 mlmléka
pepř
sůl
A dále:
2 ksobdélníků bránice (tuková blána)
Na lepenici:
500 gbrambor
250 gkysaného zelí
2 lžícesádla
1 lžičkakmínu
2 kscibule
sůl

Postup:

1. Rohlíky nakrájíme na drobné kostičky, zalijeme mlékem a necháme 30 minut nabobtnat
2. Do mísy k nim přidáme mletá masa , přidáme všechny ostatní ingredince, kromě bránice, a řádně propracujeme
3. Česnek prolisujeme, papriky a slaninu nakrájíme na drobno
4. Navlhčenýma rukama vypracujeme dvě šišky, hmotou několikrát uhodíme o podložku, abychom vytlačili všechen přebytečný vzduch
5. Bránici rozprostřeme na podložku, vložíme šišku a zamotáme, pekáček vymažeme sádlem, podlijeme trochou vody a dáme do vyhřáté trouby (200 °C)
6. Neodkryté pečeme cca 1 hodinu
7. Během pečení poléváme výpekem a podle pořeby podléváme vodou.
8 Výpek scedíme a necháme zredukovat, podle potřeby přidáme 1 lžíci tmavé jíšky Knorr
9. Lepenice: oloupané brambory nakrájíme na kostičky a v osolené vodě s kmínem uvaříme do měkka
10. Vodu slijeme, propláchnuté zelí překrájíme a v trošce vody dusíme 10 minut
11. Přebytečnou vodu slijeme
12. Podle chuti osladíme a dosolíme
13. Na sádle osmahneme do zlatova na kostičky nakrájenou cibuli
14. Vše smícháme a podáváme např. k pečenému masu, jelítku nebo sekané.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy