Cukroví připravené z kandovaného zázvoru, másla, hladké mouky, cukru, pomerančové šťávy … upečené v troubě.
Ingredience:
250 g | hladké mouky |
125 g | moučkového cukru |
125 g | másla nebo rostlinného tuku |
75 g | cukru |
50 g | kandovaného zázvoru |
1 ks | vejce |
1 sáček | vanilkového cukru |
3 lžíce | pomerančové šťávy |
špetka soli | |
mouka na vál |
Postup:
1. Zázvor jemně nasekáme, tuk pokrájíme na kousky
2. Přidáme mouku, vejce, cukr, špetku soli, vanilkový cukr, vypracujeme hladké těsto, přiklopíme a necháme zhruba 1 hodinu odležet
3. Vychlazené těsto vyválíme na pomoučeném vále na velkou placku o rozměrech přibližně 30 x 40 cm, rádýlkem vykrájíme asi 50 kusů kosočtverců, opatrně je přendáme na plech vyložený pečícím papírem
4. Podle fantazie můžeme kosočtverce vyzdobit různými vzorky (pomocí paličky na maso či jinou pomůckou)
5. V troubě vyhřáté na 170 °C pečeme 12 až 15 minut
6. Moučkový cukr a pomerančovou šťávu rozmícháme do hladké polevy a potřeme jí upečené pečivo.
Zázvorové cukroví můžeme ještě posypat nastrouhanou pomerančovou kůrou a to těsně po aplikaci polevy.