REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Závitek z vepřového karé

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Plátky vepřového masa potřené hořčicí, obložené mletou masovou směsí ochucenou kořením a dalšími ingrediencemi, zarolované do tvaru závitků, zprudka opečené na sádle, pak dušené pod pokličkou (případně v tlakovém hrnci), doměkka.


Ingredience:
2 ksplátky vepřového karé (kotlata bez kosti)
1 ksstroužek česneku
1 kskyselé okurky
1 kscibule
1 ksplátek másla
200 ganglické slaniny
150 gmleté vepřové plece
300 mlvývaru nebo vody na podlití
2 lžícedijonské hořčice
2 lžícesádla
1 lžičkamajoránky
1 lžičkaoregana
1 lžičkasolamylu
panák 12% smetany na vaření
kousek čerstvé kapie
pepř
sůl

Postup:

1. Plátky vhodné na závitky naklepeme v mikrotenovém sáčku natenko, ale opatrně, abychom neutvořili otvor v mase
2. Mletou plec osolíme, opepříme, přidáme drcenou majoránku a oregano, a vymícháme společně se smetanou, necháme cca 2 hodiny v chladu
3. Naklepané plátky z obou stran osolíme, opepříme a z jedné strany potřeme dijonskou hořčicí, poklademe plátky anglické slaniny, tu, co nám zbude, nakrájíme na kostičky, rovněž tak kapii a okurku, toto vše přidáme do uleželého mletého maso a promícháme
4. Směs rozložíme na anglickou slaninu a utvoříme závitky, sepneme je sponou nebo zavážeme motouzem, případně si vypomůžeme párátky
5. Na rozpáleném sádle zprudka závitky ze všech stran orestujeme, maso odložíme na talíř a ve výpeku osmahneme dohněda na kostičky nakrájenou cibuli, pak závitky vrátíme zpět, podlijeme vývarem nebo vodou do 2/
3 masa a pod pokličkou (nebo v tlakovém hrnci) dusíme doměkka, během dušení podle potřeby doléváme vodu nebo vývarem
6. Měkké závitky vyjmeme, zbavíme párátek, spon apod, do šťávy přidáme solamyl rozmíchaný v trošce studené vody a chvíli necháme provařit, pak šťávu přes jemné sítko přecedíme, necháme znovu zevřít, přidám kousek másla
7. Do hotové omáčky přidáme závitky a pěkně je prohřejeme.

Poznámka:

Vepřové karé – Vepřové karé neboli pečeni najdete mezi kýtou a plecí a jedná se o velmi kvalitní vepřové maso, vhodné pro přípravu minutkových jídel. Vcelku jej upravujte pečením a následně krájejte na plátky. Při tomto způsobu je dobré maso nejdříve opéct, aby se zatáhlo. Zabráníte tak vytékání šťávy, ztrátě živin a aromatickýh látek. Navíc nebude pečeně vysušená. Nasekáním masa na plátky i s kostí získáte kotlety – žebírka.Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Sladké poděkování pro mlsné maminky

S druhou květnovou nedělí každoročně vyvstává otázka, čím našim drahým maminkám vykouzlit úsměv na tváři. Pro ty, kdo ještě nemají vymyšlenou pozornost, přinášíme tip na sladký sušenkový dort ve tvaru M, k jehož přípravě vám stačí jen pár ingrediencí a odhodlání péct s láskou. Přidáte-li na ozdobu bonbony Haribo Berries a pár jedlých třešňových květů, úspěch je zaručen.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy