REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Závitek z vepřového karé

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Plátky vepřového masa potřené hořčicí, obložené mletou masovou směsí ochucenou kořením a dalšími ingrediencemi, zarolované do tvaru závitků, zprudka opečené na sádle, pak dušené pod pokličkou (případně v tlakovém hrnci), doměkka.


Ingredience:
2 ksplátky vepřového karé (kotlata bez kosti)
1 ksstroužek česneku
1 kskyselé okurky
1 kscibule
1 ksplátek másla
200 ganglické slaniny
150 gmleté vepřové plece
300 mlvývaru nebo vody na podlití
2 lžícedijonské hořčice
2 lžícesádla
1 lžičkamajoránky
1 lžičkaoregana
1 lžičkasolamylu
panák 12% smetany na vaření
kousek čerstvé kapie
pepř
sůl

Postup:

1. Plátky vhodné na závitky naklepeme v mikrotenovém sáčku natenko, ale opatrně, abychom neutvořili otvor v mase
2. Mletou plec osolíme, opepříme, přidáme drcenou majoránku a oregano, a vymícháme společně se smetanou, necháme cca 2 hodiny v chladu
3. Naklepané plátky z obou stran osolíme, opepříme a z jedné strany potřeme dijonskou hořčicí, poklademe plátky anglické slaniny, tu, co nám zbude, nakrájíme na kostičky, rovněž tak kapii a okurku, toto vše přidáme do uleželého mletého maso a promícháme
4. Směs rozložíme na anglickou slaninu a utvoříme závitky, sepneme je sponou nebo zavážeme motouzem, případně si vypomůžeme párátky
5. Na rozpáleném sádle zprudka závitky ze všech stran orestujeme, maso odložíme na talíř a ve výpeku osmahneme dohněda na kostičky nakrájenou cibuli, pak závitky vrátíme zpět, podlijeme vývarem nebo vodou do 2/
3 masa a pod pokličkou (nebo v tlakovém hrnci) dusíme doměkka, během dušení podle potřeby doléváme vodu nebo vývarem
6. Měkké závitky vyjmeme, zbavíme párátek, spon apod, do šťávy přidáme solamyl rozmíchaný v trošce studené vody a chvíli necháme provařit, pak šťávu přes jemné sítko přecedíme, necháme znovu zevřít, přidám kousek másla
7. Do hotové omáčky přidáme závitky a pěkně je prohřejeme.

Poznámka:

Vepřové karé – Vepřové karé neboli pečeni najdete mezi kýtou a plecí a jedná se o velmi kvalitní vepřové maso, vhodné pro přípravu minutkových jídel. Vcelku jej upravujte pečením a následně krájejte na plátky. Při tomto způsobu je dobré maso nejdříve opéct, aby se zatáhlo. Zabráníte tak vytékání šťávy, ztrátě živin a aromatickýh látek. Navíc nebude pečeně vysušená. Nasekáním masa na plátky i s kostí získáte kotlety – žebírka.Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy