REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zasněžená roláda (nejen) pro Mikuláše

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Roláda z kakaového zarolovaného plátu korpusu potřeného marmeládou a smetanovým krémem, ozdobená opět krémem a strouhaným kokosem.


Ingredience:
Na roládu:
6 ksvajec
40 gkakaa
6 lžickrupicového cukru
3 lžícehladké mouky
2 lžícepolohrubé mouky
1 lžíceSolamylu (škrobu)
1 lžičkakypřícího prášku do pečiva
špetka soli
Na náplň:
200 gmásla
150 gmoučkového cukru
120 gkokosu
60 ghladké mouky
200 mlmléka
2 lžícerumu Božkov
2 lžícemeruňkové marmelády

Postup:

1. Bílky s cukrem a špetičkou soli vyšleháme do pevného sněhu
2. Vše ostatní smícháme v misce a dvakrát prosijeme
3. Do bílkové snížku uvrhneme postupně žloutky a vyšleháme, poté něžně, s láskou a péčí vmícháme to sypké a 2x proseté
4. Nezapomene si předehřát troubu na 200 °C, horní + spodní ohřev s ventilátorem, žádný horkovzduch, nenenéé!
5. Na plech, ten normální, nízký, dáme pečící papír a těsto s pomocí stěrky rozetřeme na ten papír, hezky, od rohu do rohu, zleva doprava, od východu na západ
6. Tak, teď to dáme do předehřáte trouby, natáhneme “minutku” a pečeme cca 5 – 7 minut
7. Horký plát překlopíme na navlhčenou utěrku a i s ní zavineme, necháme chládnout a uděláme si náplň
8. Příprava náplně; mléko nalijeme do rendlíku a přivedeme k bodu varu, kokos s moukou si promícháme v misce a přidáme do vroucího mléka, vznikne nám hustá kaše, do které hned dáme máslo, ale už nevaříme
9. Po rozpuštění másla přidáme cukr, promícháme a odstavíme do chladna, po zchládnutí přidáme rum
10. Chladnou roládu opatrně rozvineme, potřeme slabou vrstvou marmelády, pokud je příliš tuhá (ta marmeláda), přidáme trochu rumu nebo vody, pak naneseme kokosový krém, trochu si necháme na finální pomazání a něžně zavineme
11. No, a máme hotovo, roládu necháme ztuhnout, my si dáme kávičku a budeme čekat čerty, anděly nebo Mikuláše. Každý podle zásluh! :)

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Grissini – tyčinky urozeného původu

Příběh grissin je spjat s Turínem a rodem Savojských. V Itálii nechybí na žádném stole, jsou dokonalé jako snack k sýrům a uzeninám či na vaření. Věděli jste ale, že vznikly už před stovkami let?

číst dále ...

Domácí ovocné nanuky s překvapením

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Používejte místo cukru med, chutná skvěle a prospívá organismu

Je cukr neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně, posezení u kávy i pomocníkem proti stresu? Potom si zaděláváte na nemalé zdravotní potíže. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jeho konzumaci byste měli omezit na minimum. Cukr však není jediným sladidlem, skvělou alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje.

číst dále ...

Vynikající salát pokaždé jinak

Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy