Předvařené brambory zalité smetanou a zapečené ve vrstvách spolu s uzeným bokem, cibulí a vejci uvařenými na tvrdo.
Ingredience:
8 ks | středně velkých brambor |
4 ks | natvrdo uvařená vejce |
2 ks | menší cibule |
250 g | uzeného boku (nebo jiné uzeniy... buřt, kabanos ...) |
2 lžíce | sádla |
1/2 kelímku | smetany na vaření 12 % |
čerstvě drcený pepř | |
sůl |
Postup:
1. Brambory oloupeme a v osolené vodě uvaříme do poloměkka cca 13 minut, pak je necháme vychládnout
2. Cibuli a uzený bok nakrájíme na kostičky
3. Zapékací misku nebo pekáček vymažeme 1 lžící sádla
4. Chladné brambory a uvařená vejce nakrájíme na plátky (já krájím obojí v kráječi na vajíčka)
5. Do pekáčku naskládáme vrstvu brambor, osolíme, opepříme, přidáme cibuli, uzený bok, plátky vajec, opět osolíme a opepříme, vrchní vrstvu tvoří opět plátky brambor
6. Všechno to zalejeme smetanou, osolíme, opepříme a poklademe vločkami sádla
7. V troubě zapékáme při 200 °C cca 40 minut.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová
Zapečené smetanové brambory s mletým hovězím a bylinkami
Zapékané brambory s hermelínem