Silnější plátky uvařených brambor pokladené ve vrstvách se salámem, zapečené v troubě dozlatova.
Ingredience:
1,5 kg | brambor |
250 g | salámu |
4-5 ks | vajec |
3 dcl | mléka |
tuk | |
strouhanka | |
sůl | |
mletý černý pepř |
Postup:
1. Brambory uvaříme ve slupce téměř do měkka, pak je oloupeme a prochladlé krájíme na silnější plátky
2. Salám nakrájíme na tenčí kolečka nebo plátky, pekáč vymastíme tukem a vysypeme strouhankou
3. Na dno pekáče poklademe plátky brambor, osolíme je, opepříme a pokapeme tukem
4. Dále na brambory dáme vrstvu salámu a na ni opět brambory a tak vrstvy střídáme, poslední vrstvu tvoří brambory
5. Povrch vyskládaného pekáče opět posolíme a opepříme a pekáč vložíme do trouby předehřáté na 190-200 °C, směs zapečeme
6. Asi po 15 minutách brambory zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce a vše dopečeme dozlatova.
Takto zapečené brambory servírujeme se saláty či kyselou okurkou.