Polévka ze žampionů, smetany a dalších ingrediencí, servírovaná s plátky opečené bagety, zapečené pod grilem spolu s dochuceným špenátem.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
750 ml | drůbežího vývaru |
250 ml | smetany |
250 g | žampiónů |
20 g | hladké mouky |
20 g | másla |
2 ks | šalotky nebo 1 ks cibule |
2 lžíce | bílého vína |
muškátový oříšek | |
pepř | |
sůl | |
Na bagety se špenátem: | |
150 g | mraženého špenátu |
60 g | strouhaného ementálu |
1 lžíce | oleje |
12 ks | plátků bagety |
1 ks | vaječného bílku |
1 ks | cibule |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Oloupanou cibuli nasekanou nadrobno necháme zesklovatět na rozpáleném oleji, přidáme rozmrazený špenát, zamícháme, tekutinu necháme odpařit, směs okořeníme pepřem
2. Do vychladlého špenátu přimícháme sýr a sníh ušlehaný z osoleného bílku
3. Plátky bagety opečeme, obložíme špenátem a vložíme pod gril, kde je pěkně zapečeme
4. Oloupané šalotky nasekáme nadrobno a dáme zesklovatět na rozehřáté máslo, přidáme mouku a zpěníme, jíšku pak rozředíme vývarem, povaříme asi 10 minut, za stálého míchání přimícháme smetanu
5. Očištěné žampiony nakrájíme na plátky, vložíme do polévky a necháme přejít varem
6. Polévku osolíme, okořeníme pepřem, strouhaným muškátovým oříškem a vínem, chvíli povaříme
7. Jednotlivé porce na talířích zdobíme špenátovými bagetkami.