Rozmixovaná houbová polévka zjemněná smetanou, servírovaná s opečenými kostičkami rohlíku, ozdobená plátky orestovaných žampionů a petrželkou.
Ingredience:
500 g | žampionů |
1 l | kuřecího nebo i jiného vývaru |
3 dl | smetany |
1 ks | cibule |
špetka muškátového květu | |
opečené kostičky housky | |
máslo | |
sůl | |
petrželka na ozdobu |
Postup:
- V hrnci na másle necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájené žampióny, ty podusíme do měkka (2 lžíce podušených žampiónů dáme stranou).
- Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a 10 minut povaříme.
- Necháme vychladnout, pak polévku rozmixujeme.
- Opět zahřejeme, nalijeme smetanu, krátce povaříme, dochutíme špetkou muškátového květu.
- Hotovou polévku nalijeme do misek, přidáme pár plátků žampiónů, nasypeme kostičky opečené housky a ozdobíme petrželkou.
Text i foto: Dalibor Marounek