Prošpikovaný králičí hřbet, opečený na sádle, pak upečený doměkka spolu s kořenovou zeleninou a kořením, podlitý červeným vínem a vývarem.
Ingredience:
1 kg | zaječího (hřbet) |
150 g | špeku |
1 dcl | kvalitního červeného vína |
2 lžíce | octa 8 % |
2 lžíce | sádla |
1 lžíce | rajského protlaku |
1 lžíce | brusinkové zavařeniny |
1 lžíce | cukru |
1 ks | menší petržele |
1 ks | velké mrkve |
1 ks | cibule |
1/2 ks | citronu |
1/6 ks | celeru |
nové koření, celý pepř, jalovec, bobkový list a tymián | |
jíška (hladká mouka a tuk - lze použít i sypkou knorr) | |
perník na strouhání | |
vývar | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Zajíce řádně prošpikujeme klínky slaniny, nasolíme, opepříme a opečeme na sádle, aby se maso zatáhlo (pokud jde o starší kus, naložíme ho na tři dny do mořidla připraveného ze svařené kořenové zeleniny, cukru, soli octa a koření)
2. V kastrolu rozškvaříme zbytek slaniny, přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, odrhnutý citron, po chvíli cibuli, pak koření a opečeme do hněda, pak přidáme protlak, ocet, cukr, víno a vrátíme do základu maso
3. Podlijeme vývarem, dusíme zvolna do měkka
4. Dochutíme cukrem a na závěr zahustíme jíškou a perníkem na strouhání
5. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika