Tento základní vývar používáme k vaření sladkovodních i mořských ryb.
Ingredience:
Na 2 kg ryb: | |
2 l | vody |
1/16 l | octa |
250 g | nakrájené zeleniny (mrkev, petržel, celer) |
50 g | nakrájené cibule |
10 ks | zrnek pepře |
6 ks | zrnek nového koření |
1 ks | bobkového listu |
trochu tymiánu | |
sůl |
Postup:
1. Do hrnce nebo většího kastrolu dáme vodu, ocet, sůl, přidáme na nudličky nebo na kolečka nakrájenou zeleninu, cibuli a koření a vše vaříme 25 až 30 minut (koření dáme do plátěného hadříku a motouzem převážeme, a to proto, abychom je mohli z vývaru snadno vyjmout)
2. Do takto zhotoveného vývaru teprve vložíme připravenou rybu a uvaříme.
V tomto množství vývaru uvaříme 1,5 až 2 kg ryb. Scezený vývar z uvařených ryb nám poslouží k přípravě rybí polévky, rybí omáčky nebo rybího rosolu. Zeleninu z vývaru na másle krátce podušenou podáváme jako teplou přílohu, vychladlou a promíchanou s majonézou jako studenou přílohu k rybám.
Doporučení:Tento vývar dodá vařeným rybám jemnou příchuť zeleniny, potlačí však do jisté míry vlastní osobitou chuť ryb.