Základní vývar vhodný například jako základ polévek.
Ingredience:
500 g | vyuzených kostí i s kousky masa |
120 g | kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) |
1 ks | cibule |
2,5 l | vody |
sůl |
Postup:
1. Kosti dáme do velkého hrnce, zalijeme vodou, osolíme a dáme vařit spolu s přepůlenou, neoloupanou cibulí
2. Asi po 45 minutách do vývaru přidáme očištěnou, na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a vše vaříme tak dlouho, až bude zelenina měkká
3. Ještě teplý vývar přecedíme a dále použijeme dle příslušných receptur, nejčastěji ho doplníme o nějakou vložku a podáváme jako uzenou polévku.
Maso z kostí obereme a použijeme třeba do polévky.
Poznámka:Podobný vývar získáme například i při vaření uzeného kolena, či jiného vyuzeného výrobku.