V domácích podmínkách vyrobený tvaroh z kysaného mléka, které se zahřeje a pak nechá překapat přes plátýnko.
Ingredience:
2 l | polotučného mléka zkysnutého při pokojové teplotě do druhého dne |
nádoba na zahřátí | |
cedník, sítko případně čisté plátýnko |
Postup:
1. Den staré, v pokojové teplotě zkysnuté mléko (od farmáře, ale může být i kupované, bez chemikálií!) pomalu zahřejeme, pokud chceme měkký tvaroh, tak na 40 °C, pokud tvrdý tvaroh, tak klidně na 50-55 °C (čím je teplota vyšší, tím bude tvaroh tvrdší a sušší)
2. Měkký tvaroh necháme po zahřátí přiklopený pokličkou pomalu vychladnout
3. Po vychladnutí se slije syrovátka, tvaroh necháme okapat na cedníku nebo sítku, případně jej můžeme vymačkat přes plátno, pak je připravený k jídlu.