Polévka z brambor, zeleniny, hub a vejce.
Ingredience:
500 g | brambor |
100 g | strouhané kořenové zeleniny |
60 g | hladké mouky |
60 g | sádla |
2 ks | stroužků česneku |
1 ks | středně velké cibule |
1 ks | vejce |
1,5 l | vody |
1 hrst | čerstvých hub |
0,5 kostky | bujónu |
nasekaná celerová nať (petrželka) | |
mletý pepř | |
kmín | |
sůl |
Postup:
1. Oloupané brambory nakrájíme na osminky, ale ne na příliš malé kousky
2. V kastrolu rozehřejeme sádlo, přidáme hladkou mouku a za stálého míchání usmažíme jíšku, přidáme brambory, kmín, oloupané celé stroužky česneku, oloupanou na drobno nakrájenou cibuli a očištěné na plátky nakrájené houby
3. Vše osolíme, opepříme, zamícháme, zalijeme vodou a vaříme tak dlouho, až budou brambory poloměkké
4. Pak přidáme očištěnou, na hrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, uvedeme do varu, vlijeme rozšlehané vejce a uvaříme vše doměkka
5. Ochutíme bujónem, krátce povaříme a nakonec do polévky přidáme na jemno nasekanou celerovou nať.