REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vuřty s hrachovou kaší a chlebem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vuřty opečené na pánvi na oleji dozlatova, servírované s hřebínky ze slaniny, hrachovou kaší a chlebem.


Ingredience:
Na vuřty a slaninu:
4 ksvelké vuřty
4 ksplátky slaniny i s kůží asi 5 mm silné
olej na smažení
Na hrachovou kaši:
300 ghrachu
80 gmásla
30 gcibule
20 ghladké mouky
150 mlmléka
černý mletý pepř
voda
sůl

Postup:

Příprava hrachové kaše:
1. Hrách propláchneme a namočíme na několik hodin (nejlépe přes noc)
2. Vodu slijeme, nalijeme čistou a pod pokličkou uvaříme hrách do měkka, nezapomeneme ho osolit těsně před koncem vaření
3. Uvařený hrách prolisujeme přes jemné sítko do mlékem zředěné máslové jíšky z másla a mouky, nebo ho můžeme rozmixovat ponorných ručním mixérem a smíchat s jíškou
4. Osolíme, opepříme a ještě chvíli podusíme
5. Jednotlivé porce hrachové kaše při servírování omastíme rozpuštěným máslem a ozdobíme orestovanou cibulkou.

Příprava vuřtů a slaniny:
1. Konce vuřtů křížem nakrojíme a opečeme je na oleji
2. Plátky slaniny s kůží nakrájíme na proužky, ale nedokrajujeme, slaninové plátky musí zůstat v celku s kůží
3. Připravenou slaninu prudce opečeme na pánvi po buřtech, slanina se zkroutí a díky naříznutí vytvoří “Kohoutí hřebínky”, těmi pak příčne poklademe opečené vuřty.

Jednotlivé porce buřtů ozdobené slaninou podáváme s hrachovou kaší omaštěnou máslem a posypanou orestovanou cibulkou. Jako přílohu servírujeme čerstvé plátky chleba.

Poznámka:

Příprava jíšky viz. recept: Jíška.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření?

A máme tu novou anketu na téma: Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření? Vaříte rádi? Inspirujete se nejčastěji podle receptů slavných osobností, nebo raději vaříte podle obyčejných lidí? Sledujete rádi profesionální šou mistrů šéfkuchařů, nebojen se zájmem koukáte na různé soutěže o vaření?

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Příběh kešu oříšku

Přestože jde o jeden z nejoblíbenějších suchých plodů, o jeho původu se mezi lidmi ví jen velmi málo. Věděli jste například, že kešu oříšek roste na stromě jako pecka kešu jablíčka? Přečtěte si o tom, jak se kešu oříšky dostávají až na váš stůl, kdo je zpracovává a proč jsou dražší než většina jiných ořechů.

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Velikonoční menu V.

Chutné velikonoční recepty logicky poskládané do slavnostního jídelního lístku. Inspirujte se a nezapomeňte k dobrému jídlu nabídnou svým strávníkům i dobré pití. Recepty v článku najdete po kliknutí na jejich název!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy