REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vuřty s hrachovou kaší a chlebem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vuřty opečené na pánvi na oleji dozlatova, servírované s hřebínky ze slaniny, hrachovou kaší a chlebem.


Ingredience:
Na vuřty a slaninu:
4 ksvelké vuřty
4 ksplátky slaniny i s kůží asi 5 mm silné
olej na smažení
Na hrachovou kaši:
300 ghrachu
80 gmásla
30 gcibule
20 ghladké mouky
150 mlmléka
černý mletý pepř
voda
sůl

Postup:

Příprava hrachové kaše:
1. Hrách propláchneme a namočíme na několik hodin (nejlépe přes noc)
2. Vodu slijeme, nalijeme čistou a pod pokličkou uvaříme hrách do měkka, nezapomeneme ho osolit těsně před koncem vaření
3. Uvařený hrách prolisujeme přes jemné sítko do mlékem zředěné máslové jíšky z másla a mouky, nebo ho můžeme rozmixovat ponorných ručním mixérem a smíchat s jíškou
4. Osolíme, opepříme a ještě chvíli podusíme
5. Jednotlivé porce hrachové kaše při servírování omastíme rozpuštěným máslem a ozdobíme orestovanou cibulkou.

Příprava vuřtů a slaniny:
1. Konce vuřtů křížem nakrojíme a opečeme je na oleji
2. Plátky slaniny s kůží nakrájíme na proužky, ale nedokrajujeme, slaninové plátky musí zůstat v celku s kůží
3. Připravenou slaninu prudce opečeme na pánvi po buřtech, slanina se zkroutí a díky naříznutí vytvoří “Kohoutí hřebínky”, těmi pak příčne poklademe opečené vuřty.

Jednotlivé porce buřtů ozdobené slaninou podáváme s hrachovou kaší omaštěnou máslem a posypanou orestovanou cibulkou. Jako přílohu servírujeme čerstvé plátky chleba.

Poznámka:

Příprava jíšky viz. recept: Jíška.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Jablečné recepty ze statku

Sklizeň začíná a co může být lepšího než se probudit do slunného rána s ovocnými sady pod okny. Mnoho statků v Jižním Tyrolsku se zabývá pěstováním jablek a vyrábějí z nich nejeden kvalitní produkt. Jablečné sady se totiž rozléhají na 18 400 hektarech, díky kterým paří mezi největší uzavřené pěstitelské oblasti v Evropské unii. Na několika statcích si můžete vychutnat také kulinářské zážitky a pokud se budete chtít nějakému přiučit, selka vás recept ráda naučí. Malou ochutnávku z jihotyrolské kuchyně vám přinášíme i my v podobě tří jablečných receptů ze statků sdružení Roter Hahn.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Boj proti angíně? 6 rad, jak může pomoci i příroda

Zánět krčních mandlí (angínu), určitě nepodceňujte. Společně s odborníky přinášíme 6 rad, jak podpořit funkci imunitního systému v boji s nemocí nebo zasáhnout rovnou preventivně. Jak už třeba odpočinkem, vyvarováním se některých alergenů či úpravou jídelníčku.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy