REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vuřty s hrachovou kaší a chlebem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vuřty opečené na pánvi na oleji dozlatova, servírované s hřebínky ze slaniny, hrachovou kaší a chlebem.


Ingredience:
Na vuřty a slaninu:
4 ksvelké vuřty
4 ksplátky slaniny i s kůží asi 5 mm silné
olej na smažení
Na hrachovou kaši:
300 ghrachu
80 gmásla
30 gcibule
20 ghladké mouky
150 mlmléka
černý mletý pepř
voda
sůl

Postup:

Příprava hrachové kaše:
1. Hrách propláchneme a namočíme na několik hodin (nejlépe přes noc)
2. Vodu slijeme, nalijeme čistou a pod pokličkou uvaříme hrách do měkka, nezapomeneme ho osolit těsně před koncem vaření
3. Uvařený hrách prolisujeme přes jemné sítko do mlékem zředěné máslové jíšky z másla a mouky, nebo ho můžeme rozmixovat ponorných ručním mixérem a smíchat s jíškou
4. Osolíme, opepříme a ještě chvíli podusíme
5. Jednotlivé porce hrachové kaše při servírování omastíme rozpuštěným máslem a ozdobíme orestovanou cibulkou.

Příprava vuřtů a slaniny:
1. Konce vuřtů křížem nakrojíme a opečeme je na oleji
2. Plátky slaniny s kůží nakrájíme na proužky, ale nedokrajujeme, slaninové plátky musí zůstat v celku s kůží
3. Připravenou slaninu prudce opečeme na pánvi po buřtech, slanina se zkroutí a díky naříznutí vytvoří „Kohoutí hřebínky“, těmi pak příčne poklademe opečené vuřty.

Jednotlivé porce buřtů ozdobené slaninou podáváme s hrachovou kaší omaštěnou máslem a posypanou orestovanou cibulkou. Jako přílohu servírujeme čerstvé plátky chleba.

Poznámka:

Příprava jíšky viz. recept: Jíška.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy