Vuřty opečené na pánvi na oleji dozlatova, servírované s hřebínky ze slaniny, hrachovou kaší a chlebem.
Ingredience:
Na vuřty a slaninu: | |
4 ks | velké vuřty |
4 ks | plátky slaniny i s kůží asi 5 mm silné |
olej na smažení | |
Na hrachovou kaši: | |
300 g | hrachu |
80 g | másla |
30 g | cibule |
20 g | hladké mouky |
150 ml | mléka |
černý mletý pepř | |
voda | |
sůl |
Postup:
Příprava hrachové kaše:
1. Hrách propláchneme a namočíme na několik hodin (nejlépe přes noc)
2. Vodu slijeme, nalijeme čistou a pod pokličkou uvaříme hrách do měkka, nezapomeneme ho osolit těsně před koncem vaření
3. Uvařený hrách prolisujeme přes jemné sítko do mlékem zředěné máslové jíšky z másla a mouky, nebo ho můžeme rozmixovat ponorných ručním mixérem a smíchat s jíškou
4. Osolíme, opepříme a ještě chvíli podusíme
5. Jednotlivé porce hrachové kaše při servírování omastíme rozpuštěným máslem a ozdobíme orestovanou cibulkou.
Příprava vuřtů a slaniny:
1. Konce vuřtů křížem nakrojíme a opečeme je na oleji
2. Plátky slaniny s kůží nakrájíme na proužky, ale nedokrajujeme, slaninové plátky musí zůstat v celku s kůží
3. Připravenou slaninu prudce opečeme na pánvi po buřtech, slanina se zkroutí a díky naříznutí vytvoří “Kohoutí hřebínky”, těmi pak příčne poklademe opečené vuřty.
Jednotlivé porce buřtů ozdobené slaninou podáváme s hrachovou kaší omaštěnou máslem a posypanou orestovanou cibulkou. Jako přílohu servírujeme čerstvé plátky chleba.
Poznámka:Příprava jíšky viz. recept: Jíška.