V našem receptu vám představíme variantu guláše, která je ideální na chatu, chalupu nebo na kempování. Základem našeho guláše je kvalitní hovězí BIO maso a jablečný mošt ze Statku Cidlina, který neobsahuje žádné přidané ingredience, konzervanty ani cukr.
Ingredience:
400 g | BIO hovězího masa |
300 g | brambor |
200 g | bílých fazolí |
100 g | přepuštěného másla |
500 ml | Jablečného moštu ze Statku Cidlina |
100 ml | zakysané smetany |
2 ks | klobásy |
2 ks | střední cibule |
3 ks | stroužky česneku |
3 ks | snítky čerstvého tymiánu |
3 ks | snítky čerstvého rozmarýnu |
1 hrst | čerstvé petržele |
4 lžíce | sladké papriky |
2 lžíce | sušené majoránky |
2 lžíce | drceného kmínu |
sůl | |
pečivo jako příloha |
Postup:
- Nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na přepuštěném másle, přidáme na kostičky nakrájené maso a necháme zatáhnout.
- Do kotlíku přidáme na kolečka nakrájenou klobásu a stáhneme plamen, poté zaprášíme červenou paprikou a přidáme drcený kmín. Koření necháme na mírném plameni rozvonět.
- Podlijeme litrem vroucí vody, přidáme sůl podle chuti a pak ostatní koření (rozmarýn, tymián, majoránku a lisovaný česnek).
- Vlijeme jablečný mošt a směs necháme hodinu až dvě vařit na plameni (záleží na teplotě pod kotlíkem!).
- Přidáme na čtvrtky pokrájené brambory a dalších dvacet minut vaříme.
- Těsně před podáváním přidáme bílé fazole a necháme je v guláši prohřát.
- Jednotlivé porce na talířích zdobíme zakysanou smetanou a petrželí.
Pro ostřejší verzi můžete guláš ještě dochutit chilli nebo pokrájenou feferonkou.
JABLEČNÝ MOŠT – Jablečný mošt je 100% ovocnou šťávou. Je vyráběn v sezóně jablek z vyzrálých plodů od sadařů z blízkého okolí (Ostroměřsko a Kopidlensko). Neobsahuje žádné přidané ingredience, konzervanty ani cukr. Jablečný mošt je částečně filtrovaný, s přirozeným podílem vlákniny. Osvěží Vás jak ve své plné chuti chlazený nebo naředěný vodou, případně s ledem. V chladných dnech si horký mošt můžete ochutit oblíbeným kořením, je pak chutnou nealkoholickou variantou zahřívajícího nápoje i pro děti. V kombinaci s alkoholickými nápoji tvoří nezaměnitelný základ pro míchané nápoje a pro baristické umění ve vybraných kavárnách a barech.
Poznámka:Recept k článku: Léto plné chutí: Recepty s oceněnými výrobky
zdroj: regionalnipotravina.cz