REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vlčnovské koláčky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Krajové koláčky s tvarohovou náplní a rozinkami, zdobené drobenkou.


Ingredience:
500 gpolohrubé mouky
200 gtuku nebo másla
80 gdroždí
12 kskostek cukru (můžeme použít i cukr krystalový)
3-4 ksžloutky (čím více žloutků, tím bude těsto křehčí)
1/8 lmléka na kvásek
1 lžičkasoli
Na náplň:
500 gtvarohu
rozinky
Na drobenku:
100 ghrubé mouky
70 gmásla
70 gcukru

Postup:

1. Prosejeme mouku do mísy, uprostřed uděláme důlek, v němž rozmícháme s 1 lžičkou cukru droždí ve 2 lžičkách mléka a necháme vzejít
2. Než nám kvásek vzejde, nastrouháme na hrubém struhadle do mouky tuk, v mléce rozmočíme cukr, sůl a rozšlehané žloutky, pak vše důkladně propracujeme, až se těsto nechytá ani mísy ani vařečky
3. Těsto dáme hned na vál posypaný hladkou moukou a rozválíme na velký plát
4. Z uvedené dávky lze vykrájet až 80 čtverečků, do jejichž středu dáme tvarohovou nádivku z 500 g tvarohu s hrozinkami
5. Těsto spojíme, zakulatíme, až vznikne bochánek
6. Vezmeme vajíčko a vtiskujeme jím do každého bochánku důlek
7. Do důlku plníme švestková, mírně rumem rozředěná povidla
8. Na talíři nebo misce upravíme drobenku ( poměr asi 100 g hrubé mouky, 70 g cukru, 70 g másla ) a „ povidlovou stranou“ do ní každý koláček, potřený nejprve rozšlehaným bílkem otiskneme, aby se drobenka přichytila
9. Koláčky urovnáme na plechy a teprve potom je necháme vykynout
10. Pečeme je v dobře vyhřáté troubě dozlatova.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy