REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vídeňské dortíčky plné oříšků

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečená kolečka z mouky, cukru, másla a oříšků, slepená a potřená oříškovým krém, nakonec obalená ve strouhaných oříšcích.


Ingredience:
160 ghladké mouky
120 gmásla
80 gjader lískových oříšků
80 gmoučkového cukru
1 lžíce koňaku nebo rumu
tuk na plech
Na krém:
3-5 lžicmletých lískových oříšků
1 lžícehladké mouky
140 gmoučkového cukru
125 gmásla
1/8 lmléka
1 kssáčku vanilkového cukru
1 ksžloutku (nemusí být)
Na dohotovení:
mleté oříšky na obalení

Postup:

1. Na vál prosijeme hladkou mouku, přidáme na jemno mleté lískové oříšky, na menší kousky nakrájené změklé máslo, cukr, koňak nebo rum a vypracujeme vláčné těsto
2. Z těsta vyválíme plát silný 3 mm, kulatou formičkou vykrájíme kolečka, která rozložíme na tukem vymazaný plech a pečeme při 180 °C dorůžova
3. Připravíme si krém; mléko rozmíchané s moukou za stálého míchání přivedeme k varu, povaříme asi 2 minuty, sundáme z tepla a hustou kaši necháme za občasného zamíchání vychladnout, mezitím změklé máslo našleháme s moučkovým i vanilkovým cukrem a žloutkem do pěny, po lžičkách za stálého šlehání přidáme vychladlou kaši a na jemno mleté vlašské ořechy
4. Pak upečená vychladlá kolečka spojíme připraveným oříškovým krémem, kterým v tenké vrstvě potřeme i povrch a strany spojených koleček, obalíme je v mletých oříšcích a necháme ztuhnout.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy