Pečená kolečka z mouky, cukru, másla a oříšků, slepená a potřená oříškovým krém, nakonec obalená ve strouhaných oříšcích.
Ingredience:
160 g | hladké mouky |
120 g | másla |
80 g | jader lískových oříšků |
80 g | moučkového cukru |
1 lžíce | koňaku nebo rumu |
tuk na plech | |
Na krém: | |
3-5 lžic | mletých lískových oříšků |
1 lžíce | hladké mouky |
140 g | moučkového cukru |
125 g | másla |
1/8 l | mléka |
1 ks | sáčku vanilkového cukru |
1 ks | žloutku (nemusí být) |
Na dohotovení: | |
mleté oříšky na obalení |
Postup:
1. Na vál prosijeme hladkou mouku, přidáme na jemno mleté lískové oříšky, na menší kousky nakrájené změklé máslo, cukr, koňak nebo rum a vypracujeme vláčné těsto
2. Z těsta vyválíme plát silný 3 mm, kulatou formičkou vykrájíme kolečka, která rozložíme na tukem vymazaný plech a pečeme při 180 °C dorůžova
3. Připravíme si krém; mléko rozmíchané s moukou za stálého míchání přivedeme k varu, povaříme asi 2 minuty, sundáme z tepla a hustou kaši necháme za občasného zamíchání vychladnout, mezitím změklé máslo našleháme s moučkovým i vanilkovým cukrem a žloutkem do pěny, po lžičkách za stálého šlehání přidáme vychladlou kaši a na jemno mleté vlašské ořechy
4. Pak upečená vychladlá kolečka spojíme připraveným oříškovým krémem, kterým v tenké vrstvě potřeme i povrch a strany spojených koleček, obalíme je v mletých oříšcích a necháme ztuhnout.