Větrníky připravené z polohrubé mouky, másla nebo rostlinného tuku, špetky soli a vajíček, naplněné krémem z jogurtu, smetany a dalších ingrediencí, také švestkovým kompotem.
Ingredience:
Rozpis na 12 kusů: | |
Na těsto | |
150 g | polohrubé mouky |
60 g | másla nebo rostlinného tuku |
3-4 ks | vejce |
1/4 l | vody |
špetka soli | |
Na náplň: | |
500 g | švestek |
300 g | bílého jogurtu |
250 g | smetany ke šlehání |
150 g | cukru |
9 g | bílé želatiny (6 plátků) |
1-2 lžíce | citrónové šťávy |
Postup:
1. Vodu přivedeme k varu spolu s tukem a špetkou soli, pak najednou vsypeme mouku a na mírném ohni mícháme tak dlouho, až se vytvoří hladké těsto
2. To přendáme do mísy a za stálého hnětení přidáváme postupně jednotlivá vejce, těsto musí mýt takovou konzistenci, že se těžko odtrhává od vařečky, hotové necháme zchladnout
3. Švestky omyjeme, rozpůlíme, vypeckujeme a nakrájíme na plátky, které posypeme 100 g cukru a necháme asi 30 minut nasákat
4. Těstem naplníme stříkací pytlík (cukrářský sáček s nástavcem) s větší hvězdicovou trubičkou, na plech pokrytý pečícím papírem, nastříkáme 12 obdélníčků o velikosti asi 4 x 6 cm
5. Pečeme v trouby vyhřáté na 200 °C zhruba 25 až 30 minut, hned po upečení každý kousek rozkrojíme a necháme úplně vychladnout
6. Želatinu namočíme
7. Švestky asi 5 minut dusíme, pak je vyjmeme, šťávu ještě vydusíme, až bude hustá a opět přidáme švestky
8. Jogurt smícháme se zbylým cukrem a citrónovou šťávou
9. Želatinu vymačkáme, při mírné teplotě ji rozpustíme a přidáme do jogurtu, dáme vychladit do lednice
10. Smetanu vyšleháme do tuha a vmícháme do jogurtu, který již začal želírovat, krémem naplníme cukrářský pytlík a na spodní část obdélníčků nastříkáme jogurtový krém
11. Na krém poklademe švestkový kompot a přiklopíme vrchní částí větrníku, doplníme tak i ostatní kusy
12. Zákusky poprášíme moučkovým cukrem, případně skořicí a můžeme servírovat.