Větrníky z kynutého těsta, naplněné ořechovou náplní, upečené dozlatova.
Ingredience:
Na těsto: | |
250 g | hladké mouky |
250 g | polohrubé mouky |
125 g | rostlinného tuku |
15 g | droždí |
1 ks | vejce na potření |
50 ml | oleje |
300 ml | mléka |
1,5 lžíce | krystalového cukru |
0,5 lžičky | soli |
Na náplň: | |
50-80 ml | horkého mléka |
1 balíček | vanilkového cukru |
125 g | moučkového cukru |
100 g | mletých ořechů |
Postup:
1. Do mísy prosejeme polohrubou i hladkou mouku, přidáme droždí, mléko, sůl, krystalový cukr, olej a vypracujeme těsto, které rozválíme na tloušťku 1,5 cm
2. Těsto mírně potřeme rozpuštěným tukem, přeložíme ho jako listové a necháme přikryté na vále kynout, pak ho dvakrát po 15 minutách znovu rozválíme a přeložíme
3. Nakonec těsto rozválíme na tloušťku asi 0,7 cm a nakrájíme na čtverce, každý roh diagonálně nařízneme asi do hloubky 2 cm
4. Na jemno mleté ořechy smícháme s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, mlékem a připravenou náplň klademe doprostřed čtverců a rohy přeložíme do středu (poskládáme do tvaru větrníku) 5. Připravené větrníky naskládáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, dáme do vyhřáté trouby na 190 °C a pečeme dozlatova (asi 15 minut).