Nakládaná vepřová panenka s pikantní omáčkou.
Ingredience:
Recept pro 2 osoby: | |
300 g | vepřové panenky |
100 ml | šlehačky |
100 ml | oleje |
1 lžíce | nasekaných bylinek (bazalka, libeček, petrželka) |
1lžíce | koňaku |
mletý černý pepř | |
cukr | |
sůl |
Postup:
1. Vepřovou panenku omyjeme, osušíme, nakrájíme na plátky a zlehka naklepeme
2. Do misky nalijeme olej smíchaný s bylinkami nasekanými nadrobno, přidáme vepřovou panenku a necháme 24 hodin v chladu marinovat
3. Druhý den steaky z marinády vyndáme, zakapeme koňakem, který do masa vetřeme
4. Na rozpáleném oleji steaky zprudka po obou stranách orestujeme dozlatova
5. Maso vytáhneme a uchováme v teple
6. Výpek zalijeme šlehačkou a za stálého míchání necháme chvíli povařit
7. Omáčku podle potřeby dochutíme solí, pepřem a cukrem a zahustíme solamylem nebo hladkou moukou rozmíchanou v malém množství studené vody
8. Maso vrátíme do omáčky a necháme ho prohřát.
Podáváme například s opečenými brambory.
Poznámka:Zahuštění provádíme tak, že ve studené vodě rozmícháme hladkou mouku a pak ji postupně vmícháváme do vařící omáčky.