Výpečky z vepřového bůčku servírované trochu netradičně, se zelím z kedluben a vařenými brambory.
Ingredience:
Na výpečky: | |
1 kg | libového bůčku |
3 lžičky | drceného kmínu |
1 lžíce | sádla |
4 ks | stroužky česneku |
sůl | |
Na kedlubnové zelí: | |
3 ks | větší mladé kedlubny |
50 g | uzeného špeku |
1 ks | velká cibule |
50 ml | vody a 1 lžíce hladké mouky (na zátřepku) |
4 lžíce | krupicového cukru |
3 lžíce | octa |
2 lžičky | soli |
1 lžička | celého kmínu |
Na brambory: | |
500 g | brambor |
1,5 l | vody |
1 lžička | kmínu |
1 lžička | soli |
Postup:
1. Maso pokrájíme na kostky 3×3 cm, osolíme, okmínujeme a potřeme utřeným česnekem, řádně promícháme
2. Do pekáčku dáme lžíci sádla, maso a podlijeme 200 ml vody a přiklopíme, vložíme do trouby a přikryté pečeme při 200 °C 1 hodinu
3. Poté odklopíme, teplotu snížíme na 180 °C a dopečeme na barvu, během pečení masové kostky otáčíme a podléváme dle potřeby
4. Na talíř dáme zelí, na to poklademe výpečky, ty přelijeme šťávou a podáváme, v tomto případě, s vařenými brambory.
Příprava zelí:
1. Kedlubny oloupeme a nastrouháme nahrubo na slzičkovém struhadle, dáme do hrnce, přidáme cca 200 ml vody, sůl, cukr a ocet a cca 10 minut dusíme pod pokličkou
2. Přebytečnou vodu slijeme (necháme jen trochu na dně) a zahustíme zátřepkou (mouku rozmícháme ve studené vodě)
3. Provaříme dalších cca 7 minut
4. Špek nakrájíme na kostičky a osmažíme na škvarečky, přidáme na kostičky pokrájenou cibuli a necháme zesklovatět, tuhle směs přidáme k hotovému zelí
5. Doladíme chutě, výsledná chuť by měla být sladkokyselá. Příprava brambor:
1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky, znovu je důkladně propláchneme, pak necháme důkladně okapat
2. Okapané brambory dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou
3. Vodu osolíme, okořeníme kmínem a vaříme asi 15 minut, až nám brambory změknou.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová