REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřové výpečky a kedlubnové zelí, brambor

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Výpečky z vepřového bůčku servírované trochu netradičně, se zelím z kedluben a vařenými brambory.


Ingredience:
Na výpečky:
1 kglibového bůčku
3 lžičkydrceného kmínu
1 lžícesádla
4 ksstroužky česneku
sůl
Na kedlubnové zelí:
3 ksvětší mladé kedlubny
50 guzeného špeku
1 ksvelká cibule
50 mlvody a 1 lžíce hladké mouky (na zátřepku)
4 lžícekrupicového cukru
3 lžíceocta
2 lžičkysoli
1 lžičkacelého kmínu
Na brambory:
500 gbrambor
1,5 lvody
1 lžičkakmínu
1 lžičkasoli

Postup:

1. Maso pokrájíme na kostky 3×3 cm, osolíme, okmínujeme a potřeme utřeným česnekem, řádně promícháme
2. Do pekáčku dáme lžíci sádla, maso a podlijeme 200 ml vody a přiklopíme, vložíme do trouby a přikryté pečeme při 200 °C 1 hodinu
3. Poté odklopíme, teplotu snížíme na 180 °C a dopečeme na barvu, během pečení masové kostky otáčíme a podléváme dle potřeby
4. Na talíř dáme zelí, na to poklademe výpečky, ty přelijeme šťávou a podáváme, v tomto případě, s vařenými brambory.

Příprava zelí:
1. Kedlubny oloupeme a nastrouháme nahrubo na slzičkovém struhadle, dáme do hrnce, přidáme cca 200 ml vody, sůl, cukr a ocet a cca 10 minut dusíme pod pokličkou
2. Přebytečnou vodu slijeme (necháme jen trochu na dně) a zahustíme zátřepkou (mouku rozmícháme ve studené vodě)
3. Provaříme dalších cca 7 minut
4. Špek nakrájíme na kostičky a osmažíme na škvarečky, přidáme na kostičky pokrájenou cibuli a necháme zesklovatět, tuhle směs přidáme k hotovému zelí
5. Doladíme chutě, výsledná chuť by měla být sladkokyselá. Příprava brambor:
1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky, znovu je důkladně propláchneme, pak necháme důkladně okapat
2. Okapané brambory dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou
3. Vodu osolíme, okořeníme kmínem a vaříme asi 15 minut, až nám brambory změknou.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy