REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřové výpečky a kedlubnové zelí, brambor

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Výpečky z vepřového bůčku servírované trochu netradičně, se zelím z kedluben a vařenými brambory.


Ingredience:
Na výpečky:
1 kglibového bůčku
3 lžičkydrceného kmínu
1 lžícesádla
4 ksstroužky česneku
sůl
Na kedlubnové zelí:
3 ksvětší mladé kedlubny
50 guzeného špeku
1 ksvelká cibule
50 mlvody a 1 lžíce hladké mouky (na zátřepku)
4 lžícekrupicového cukru
3 lžíceocta
2 lžičkysoli
1 lžičkacelého kmínu
Na brambory:
500 gbrambor
1,5 lvody
1 lžičkakmínu
1 lžičkasoli

Postup:

1. Maso pokrájíme na kostky 3×3 cm, osolíme, okmínujeme a potřeme utřeným česnekem, řádně promícháme
2. Do pekáčku dáme lžíci sádla, maso a podlijeme 200 ml vody a přiklopíme, vložíme do trouby a přikryté pečeme při 200 °C 1 hodinu
3. Poté odklopíme, teplotu snížíme na 180 °C a dopečeme na barvu, během pečení masové kostky otáčíme a podléváme dle potřeby
4. Na talíř dáme zelí, na to poklademe výpečky, ty přelijeme šťávou a podáváme, v tomto případě, s vařenými brambory.

Příprava zelí:
1. Kedlubny oloupeme a nastrouháme nahrubo na slzičkovém struhadle, dáme do hrnce, přidáme cca 200 ml vody, sůl, cukr a ocet a cca 10 minut dusíme pod pokličkou
2. Přebytečnou vodu slijeme (necháme jen trochu na dně) a zahustíme zátřepkou (mouku rozmícháme ve studené vodě)
3. Provaříme dalších cca 7 minut
4. Špek nakrájíme na kostičky a osmažíme na škvarečky, přidáme na kostičky pokrájenou cibuli a necháme zesklovatět, tuhle směs přidáme k hotovému zelí
5. Doladíme chutě, výsledná chuť by měla být sladkokyselá. Příprava brambor:
1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky, znovu je důkladně propláchneme, pak necháme důkladně okapat
2. Okapané brambory dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou
3. Vodu osolíme, okořeníme kmínem a vaříme asi 15 minut, až nám brambory změknou.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Jubilejní Burgerfest přivítal 21 000 návštěvníků a trhnul rekord s největším burgerem

10. ročník Burgerfestu, který se o víkendu uskutečnil na holešovickém Výstavišti se skutečně vydařil. Kromě dokonalého počasí po celou dobu akce si jej užilo přes 21 000 návštěvníků a došlo i na rekord. Tím byl největší burger v České republice, který vážil 95 kg a měřil 98 na 24 cm, díky čemuž se podařilo jej zapsat i do České knihy rekordů. Celkem se na akci zkonzumovalo 45.000 burgerů v 53 bistrech a restauracích, proběhlo 10 workshopů a kuchařských show, byly zvoleny nejlepší restaurace a rozdaly se ceny v hodnotě přesahující 500 000 Kč.

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Vyhlášen byl Evropský den ekologického zemědělství, slavit se bude 23. září

Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, dnes podepsaly společné prohlášení, kterým oficiálně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy