REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřové srdce na smetaně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Uvařená srdce, očištěná, nakrájený na plátky, servírovaná spolu s hustou smetanovou omáčkou zahuštěnou jíškou.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
Na vývar :
2 ksvepřová srdce
3 ksbobkové listy
5 kskuliček nového koření a černého pepře
2 lžičkysoli
Na omáčku:
1 kelímeksmetany 31 %
2 vrchovaté lžícehladké mouky
2 lžícecitronová šťávy
2 lžícemásla
1 lžícecukru
1 lžíceocta
1 lžícesádla
2 lžičkyplnotučné hořčice
cca 50 gmalý kousek celeru
1 ksstředně velké mrkve
čertvě drcený pepř
sůl

Postup:

1. Srdce řádně propláchneme pod studenou vodou a důkladně zbavíme všech krevních sraženin, vložíme do hrnce (tlakový nám ušetří čas), přidáme všechny ingredience a vaříme doměkka (v tlakovém hrnci to trvalo cca 45 minut, pokud vaříme v „normálním“ hrnci, sbíráme pěnu, která se nám při vaření tvoří a vaříme doměkka 100-120 minut, ale i více)
2. Po uvaření srdce vyjmeme a necháme trochu vychládnout, pak srdce zbavíme všech nepěkných věcí, jako je tuk, trubice apod. nakrájíme je na nudličky
3. Máslo a sádlo rozpálíme, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zpěnit, k cibuli pak přidáme na slzičkovém struhadle nastrouhanou mrkev a celer, přisypeme cukr a restujeme cca 10 minut
4. Základ na omáčku dochutíme citronovou šťávou, zasypeme moukou a vymícháme světlou jíšku, na kterou nalijeme vlažný vývar, promícháme a necháme provářet
5. Doladíme chutě, přidáme ocet, cukr, sůl a pepř, vše dle vlastních chutí
6. Nakonec přidáme šlehačku a ještě chvilku vše provaříme, poté omáčku propasírujeme a můžeme ji zjemnit kouskem másla
7. Do omáčky dáme nudličky ze srdíček a krátce prohřejeme.

Doporučení:

Podáme s houskovým knedlíkem.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy