REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřové srdce na smetaně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Uvařená srdce, očištěná, nakrájený na plátky, servírovaná spolu s hustou smetanovou omáčkou zahuštěnou jíškou.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
Na vývar :
2 ksvepřová srdce
3 ksbobkové listy
5 kskuliček nového koření a černého pepře
2 lžičkysoli
Na omáčku:
1 kelímeksmetany 31 %
2 vrchovaté lžícehladké mouky
2 lžícecitronová šťávy
2 lžícemásla
1 lžícecukru
1 lžíceocta
1 lžícesádla
2 lžičkyplnotučné hořčice
cca 50 gmalý kousek celeru
1 ksstředně velké mrkve
čertvě drcený pepř
sůl

Postup:

1. Srdce řádně propláchneme pod studenou vodou a důkladně zbavíme všech krevních sraženin, vložíme do hrnce (tlakový nám ušetří čas), přidáme všechny ingredience a vaříme doměkka (v tlakovém hrnci to trvalo cca 45 minut, pokud vaříme v “normálním” hrnci, sbíráme pěnu, která se nám při vaření tvoří a vaříme doměkka 100-120 minut, ale i více)
2. Po uvaření srdce vyjmeme a necháme trochu vychládnout, pak srdce zbavíme všech nepěkných věcí, jako je tuk, trubice apod. nakrájíme je na nudličky
3. Máslo a sádlo rozpálíme, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zpěnit, k cibuli pak přidáme na slzičkovém struhadle nastrouhanou mrkev a celer, přisypeme cukr a restujeme cca 10 minut
4. Základ na omáčku dochutíme citronovou šťávou, zasypeme moukou a vymícháme světlou jíšku, na kterou nalijeme vlažný vývar, promícháme a necháme provářet
5. Doladíme chutě, přidáme ocet, cukr, sůl a pepř, vše dle vlastních chutí
6. Nakonec přidáme šlehačku a ještě chvilku vše provaříme, poté omáčku propasírujeme a můžeme ji zjemnit kouskem másla
7. Do omáčky dáme nudličky ze srdíček a krátce prohřejeme.

Doporučení:

Podáme s houskovým knedlíkem.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografií i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy