REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřové srdce na smetaně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Uvařená srdce, očištěná, nakrájený na plátky, servírovaná spolu s hustou smetanovou omáčkou zahuštěnou jíškou.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
Na vývar :
2 ksvepřová srdce
3 ksbobkové listy
5 kskuliček nového koření a černého pepře
2 lžičkysoli
Na omáčku:
1 kelímeksmetany 31 %
2 vrchovaté lžícehladké mouky
2 lžícecitronová šťávy
2 lžícemásla
1 lžícecukru
1 lžíceocta
1 lžícesádla
2 lžičkyplnotučné hořčice
cca 50 gmalý kousek celeru
1 ksstředně velké mrkve
čertvě drcený pepř
sůl

Postup:

1. Srdce řádně propláchneme pod studenou vodou a důkladně zbavíme všech krevních sraženin, vložíme do hrnce (tlakový nám ušetří čas), přidáme všechny ingredience a vaříme doměkka (v tlakovém hrnci to trvalo cca 45 minut, pokud vaříme v “normálním” hrnci, sbíráme pěnu, která se nám při vaření tvoří a vaříme doměkka 100-120 minut, ale i více)
2. Po uvaření srdce vyjmeme a necháme trochu vychládnout, pak srdce zbavíme všech nepěkných věcí, jako je tuk, trubice apod. nakrájíme je na nudličky
3. Máslo a sádlo rozpálíme, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zpěnit, k cibuli pak přidáme na slzičkovém struhadle nastrouhanou mrkev a celer, přisypeme cukr a restujeme cca 10 minut
4. Základ na omáčku dochutíme citronovou šťávou, zasypeme moukou a vymícháme světlou jíšku, na kterou nalijeme vlažný vývar, promícháme a necháme provářet
5. Doladíme chutě, přidáme ocet, cukr, sůl a pepř, vše dle vlastních chutí
6. Nakonec přidáme šlehačku a ještě chvilku vše provaříme, poté omáčku propasírujeme a můžeme ji zjemnit kouskem másla
7. Do omáčky dáme nudličky ze srdíček a krátce prohřejeme.

Doporučení:

Podáme s houskovým knedlíkem.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografií i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Vyzkoušejte netradiční velikonoční recepty!

Mazanec, beránek, vajíčka, jidáše… Tato jídla jsou s Velikonocemi neodmyslitelně spjata. Můžete však zkusit sváteční stůl obohatit novými pochoutkami, kterými překvapíte rodinu i koledníky – a třeba se při tom nechte inspirovat tradicemi ve světě…

číst dále ...

NATU nabízí o Velikonocích trochu zelenější čtvrtek

Výrobce přírodních potravin NATU se chystá rozveselit velikonoční zelený čtvrtek 9. dubna výhodnější nabídkou zelených superpotravin. Takové hvězdy zdravého jídelníčku, jakými jsou mladý ječmen, kelp, matcha nebo moringa a mnohé další budou v tento den dostupné s desetiprocentní slevou.

číst dále ...

Mouky s přidanou hodnotou. Inspirujte se nejen na Velikonoce

Není mouka jako mouka. Asi každý z nás zná minimálně mouku hladkou, hrubou a polohrubou. To jsou nejčastější druhy mouky, na které v obchodech běžně narazíme. Pokud však chcete udělat něco pro své zdraví, sáhněte po moukách s přidanou výživovou hodnotou a vneste do pečení trochu chuťové inovace a živin.

číst dále ...

Jsou tu Velikonoce, sezóna vajec. Víte, jaká vybrat?

Každý všední den sní průměrný Čech jedno vejce. Věděli jste, že je tato významná potravina tvořena ze dvou třetin vodou? Zbylá sušina obsahuje téměř rovným dílem bílkoviny, minerální látky a tuky. A trochu sacharidů. Přemýšleli jste někdy, proč jsou některá vejce větší a jiná menší? Nebo zda je oranžový žloutek opravdu známkou kvality? A slyšeli jste už o IQ vejcích? Akademie kvality vyzpovídala Ing. Gabrielu Dlouhou, Ph.D., předsedkyni představenstva Českomoravské drůbežářské unie.

číst dále ...

TIPY z dílny návrháře Pavla Berkyho do kuchyně

Světoznámý československý návrhář Pavel Berky našel spojení mezi svými dvěma koníčky – módou a vařením. Právě ho můžete vidět na televizních obrazovkách v soutěži MasterChef Česko. Navrhl krásné lněné kuchyňské utěrky, které se vyznačují výbornou savostí, zástěru, ve které budete v kuchyni vypadat vždy dobře a designová prkénka na vaření. Na vše použil udržitelný, velmi praktický přírodní materiál – len.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy