REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřové srdce na smetaně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Uvařená srdce, očištěná, nakrájený na plátky, servírovaná spolu s hustou smetanovou omáčkou zahuštěnou jíškou.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
Na vývar :
2 ksvepřová srdce
3 ksbobkové listy
5 kskuliček nového koření a černého pepře
2 lžičkysoli
Na omáčku:
1 kelímeksmetany 31 %
2 vrchovaté lžícehladké mouky
2 lžícecitronová šťávy
2 lžícemásla
1 lžícecukru
1 lžíceocta
1 lžícesádla
2 lžičkyplnotučné hořčice
cca 50 gmalý kousek celeru
1 ksstředně velké mrkve
čertvě drcený pepř
sůl

Postup:

1. Srdce řádně propláchneme pod studenou vodou a důkladně zbavíme všech krevních sraženin, vložíme do hrnce (tlakový nám ušetří čas), přidáme všechny ingredience a vaříme doměkka (v tlakovém hrnci to trvalo cca 45 minut, pokud vaříme v “normálním” hrnci, sbíráme pěnu, která se nám při vaření tvoří a vaříme doměkka 100-120 minut, ale i více)
2. Po uvaření srdce vyjmeme a necháme trochu vychládnout, pak srdce zbavíme všech nepěkných věcí, jako je tuk, trubice apod. nakrájíme je na nudličky
3. Máslo a sádlo rozpálíme, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zpěnit, k cibuli pak přidáme na slzičkovém struhadle nastrouhanou mrkev a celer, přisypeme cukr a restujeme cca 10 minut
4. Základ na omáčku dochutíme citronovou šťávou, zasypeme moukou a vymícháme světlou jíšku, na kterou nalijeme vlažný vývar, promícháme a necháme provářet
5. Doladíme chutě, přidáme ocet, cukr, sůl a pepř, vše dle vlastních chutí
6. Nakonec přidáme šlehačku a ještě chvilku vše provaříme, poté omáčku propasírujeme a můžeme ji zjemnit kouskem másla
7. Do omáčky dáme nudličky ze srdíček a krátce prohřejeme.

Doporučení:

Podáme s houskovým knedlíkem.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografií i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy