REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřové srdce na smetaně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Uvařená srdce, očištěná, nakrájený na plátky, servírovaná spolu s hustou smetanovou omáčkou zahuštěnou jíškou.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
Na vývar :
2 ksvepřová srdce
3 ksbobkové listy
5 kskuliček nového koření a černého pepře
2 lžičkysoli
Na omáčku:
1 kelímeksmetany 31 %
2 vrchovaté lžícehladké mouky
2 lžícecitronová šťávy
2 lžícemásla
1 lžícecukru
1 lžíceocta
1 lžícesádla
2 lžičkyplnotučné hořčice
cca 50 gmalý kousek celeru
1 ksstředně velké mrkve
čertvě drcený pepř
sůl

Postup:

1. Srdce řádně propláchneme pod studenou vodou a důkladně zbavíme všech krevních sraženin, vložíme do hrnce (tlakový nám ušetří čas), přidáme všechny ingredience a vaříme doměkka (v tlakovém hrnci to trvalo cca 45 minut, pokud vaříme v “normálním” hrnci, sbíráme pěnu, která se nám při vaření tvoří a vaříme doměkka 100-120 minut, ale i více)
2. Po uvaření srdce vyjmeme a necháme trochu vychládnout, pak srdce zbavíme všech nepěkných věcí, jako je tuk, trubice apod. nakrájíme je na nudličky
3. Máslo a sádlo rozpálíme, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zpěnit, k cibuli pak přidáme na slzičkovém struhadle nastrouhanou mrkev a celer, přisypeme cukr a restujeme cca 10 minut
4. Základ na omáčku dochutíme citronovou šťávou, zasypeme moukou a vymícháme světlou jíšku, na kterou nalijeme vlažný vývar, promícháme a necháme provářet
5. Doladíme chutě, přidáme ocet, cukr, sůl a pepř, vše dle vlastních chutí
6. Nakonec přidáme šlehačku a ještě chvilku vše provaříme, poté omáčku propasírujeme a můžeme ji zjemnit kouskem másla
7. Do omáčky dáme nudličky ze srdíček a krátce prohřejeme.

Doporučení:

Podáme s houskovým knedlíkem.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografií i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Rychlé občerstvení pro nečekanou návštěvu? Vsaďte na oblíbené dipy

Občas se to stane každému z nás. Návštěva už přešlapuje za dveřmi a mezitím, co nám v hlavě vzniká plán na degustační menu, obrátíme lednici vzhůru nohama. Kde nic, tu nic. Hosté už zaujímají pozice na sedačce a stůl pořád zeje prázdnotou. Nepanikařte, situaci vždy zachrání jakýkoliv chutný dip. A my pro vás máme rovnou tři rychlé recepty ze surovin, které doma najdete vždycky.

číst dále ...

Vánoční trio – hrách, čočka a kroupy

Hrachová polévka, čočka a houbový kuba. Oblíbená vánoční trojka, kterou schválí i výživový poradce. Jak na tyhle stálice, aby si pošmákli i ti nejzarytější odpůrci všeho zdravého?

číst dále ...

Prosinec provoněný tradičním pečením

Podzim rychle utekl a je tu zima. Jste připraveni na prosinec, pravděpodobně nejoblíbenější měsíc všech dětí? Nechte se inspirovat a připravte svým nejbližším pohádkové dezerty inspirované adventními svátky.

číst dále ...

Silvestrovské rychlovky

Letošní oslava Silvestra připadá na všední den. Po práci vám tedy mnoho času na pohoštění pro přátele nezbyde. Příprava tedy musí být rychlá a ideálně ještě originální a dobrá. To vše splňují naše tři silvestrovské recepty. Tak hurá do toho a půl je hotovo.

číst dále ...

Připravte si se svými dětmi a projektem Naskoč na mléčnou vlnu zajímavé vánoční cukroví

Vánoce jsou za dveřmi a ve většině domácností už pomalu ale jistě voní vánoční cukroví. Období, které děti zbožňují. Projekt „Naskoč na mléčnou vlnu“ vám přináší tipy na cukroví, které můžete spolu se svými dětmi připravit.

číst dále ...

Horké alkoholické (nejen) vánoční nápoje

Výběr 22 nejlepších receptů na horké zimní alkoholické nápoje na jednom místě! Horké zimní nápoje kombinované s něčím ostřejším patří odedávna do receptáře všech šikovných hospodyněk. Dokáží totiž zahřát nejen na těle, ale také na duši. Máme tu pro vás TOP výběr těch nejlepších receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na horké drinky připravené, nebo jen nastavené, právě kapkou něčeho ostřejšího. Nejen, že zahřejí, ale dokáží také provonět celý dům a vytvořit tak skvělou zimní domácí pohodu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy