REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřové špízy se šťouchaným bramborem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Konce panenky nakrájené na silnější plátky, okořeněné, pokapané olejem, odleželé napíchané na jehly spolu s kolečky cibule. Špízy nejprve zprudka opečené na pánvi, pak dopečené v troubě, servírované se šťouchaným bramborem a ovocným kompotem.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
600 gvepřových palců (konce vepřové panenky)
120 ganglické slaniny
3-4 kscibule
1 ksvětvičky rozmarýnu
čerstvě nahrubo drcený pepř
jehly na špízy nebo špejle
tymián, pár snítek
olej na opečení
hrubá sůl
Na brambory:
600 gbrambor
100 gslaniny
1 hrstnasekané petrželky
1-2 ksstředně velké cibule
voda
sádlo
sůl

Postup:

1. Maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na silnější plátky, ty pak osolíme a opepříme, zakapeme olejem a proložíme bylinkami, necháme chvilku marinovat
2. Oloupanou cibuli nakrájíme na silnější kolečka, anglickou slaninu na silnější plátky
3. Plátky masa napichujeme postupně spolu s kolečky cibule a plátky slaniny na špízové jehly nebo špejle
4. Připravené špízy zprudka orestujeme v pánvi na rozpáleném oleji dozlatova, poté je i s bylinkami přemístíme do trouby rozehřáté na 180 °C a nepřikryté dopékáme cca 10 minut
5. Špízy vytáhneme z trouby a servírujeme spolu se šťouchanými brambory a nějakým dobrým domácím kompotem.

Příprava šťouchaných brambor:
1. Dáme vařit oloupané brambory, jakmile jsou brambory měkké, vodu slijeme
2. Na sádle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu, veškerý obsah pánve včetně tuku pak vmícháme do našťouchaných brambor spolu s hrstkou nasekané petrželky.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Mák, dýně a mrkev – 3 podzimní recepty na podporu imunitu

Zatímco pro někoho je podzim časem dlouhých procházek a večerů u krbu s knihou, pro ty se slabší imunitou nastává čas viróz a nekončící rýmy. Zde je několik receptů z lokálních surovin, které zpříjemní podzimní dny a zároveň prospějí zdraví i imunitnímu systému.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy