REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřové s omáčkou z májovek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Plátky vepřové kýty podušené spolu s májovkami, servírované s houbovou omáčkou zjemněnou smetanou. Čirůvka májovka patří k nejlepším jarním druhům hub, právě ve smetanové omáčce vynikne její moučná vůně a lahodná chuť.


Ingredience:
500 gvepřové kýty
300 gmájovek
1 kelímeksladké smetany
2-3 dclvývaru z vepřových kostí
1 ksvaječný žloutek
1 ksvětší cibule
špetka muškátového květu
citronová šťáva
hladká mouka
sádlo
pepř
sůl
Na přílohu:
houskový knedlík

Postup:

1. Plátky vepřové kýty nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme 2. Májovky očistíme a nakrájíme na plátky
3. Na sádle v hrnci osmahneme nakrájenou cibuli, vložíme vepřové plátky a zprudka je opečeme z obou stran, přidáme nakrájené májovky, chvíli podusíme, až houby pustí šťávu, zalijeme vývarem (lze nahradit vodou a masoxem) 4. Pod pokličkou dusíme, až je maso měkké
5. Smetanu rozmícháme s hladkou moukou a žloutkem, ochucenou smetanou omáčku zjemníme, ztlumíme zdroj tepla a mícháme, až omáčka zhoustne a má krémovou konzistenci
6. Ochutíme špetkou muškátového květu, citronovou šťávou a opepříme
7. Hotovou omáčku podáváme s plátky masa a houskovým knedlíkem.

Doporučení:

Více o čirůvce májovce najdete v našem atlase hub zde: Čirůvka májovka.

Poznámka:

Text i foto: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy