Plátky vepřové kýty podušené spolu s májovkami, servírované s houbovou omáčkou zjemněnou smetanou. Čirůvka májovka patří k nejlepším jarním druhům hub, právě ve smetanové omáčce vynikne její moučná vůně a lahodná chuť.
Ingredience:
500 g | vepřové kýty |
300 g | májovek |
1 kelímek | sladké smetany |
2-3 dcl | vývaru z vepřových kostí |
1 ks | vaječný žloutek |
1 ks | větší cibule |
špetka muškátového květu | |
citronová šťáva | |
hladká mouka | |
sádlo | |
pepř | |
sůl | |
Na přílohu: | |
houskový knedlík |
Postup:
1. Plátky vepřové kýty nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme 2. Májovky očistíme a nakrájíme na plátky
3. Na sádle v hrnci osmahneme nakrájenou cibuli, vložíme vepřové plátky a zprudka je opečeme z obou stran, přidáme nakrájené májovky, chvíli podusíme, až houby pustí šťávu, zalijeme vývarem (lze nahradit vodou a masoxem) 4. Pod pokličkou dusíme, až je maso měkké
5. Smetanu rozmícháme s hladkou moukou a žloutkem, ochucenou smetanou omáčku zjemníme, ztlumíme zdroj tepla a mícháme, až omáčka zhoustne a má krémovou konzistenci
6. Ochutíme špetkou muškátového květu, citronovou šťávou a opepříme
7. Hotovou omáčku podáváme s plátky masa a houskovým knedlíkem.
Více o čirůvce májovce najdete v našem atlase hub zde: Čirůvka májovka.
Poznámka:Text i foto: D. Marounek