REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřové s omáčkou z májovek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Plátky vepřové kýty podušené spolu s májovkami, servírované s houbovou omáčkou zjemněnou smetanou. Čirůvka májovka patří k nejlepším jarním druhům hub, právě ve smetanové omáčce vynikne její moučná vůně a lahodná chuť.


Ingredience:
500 gvepřové kýty
300 gmájovek
1 kelímeksladké smetany
2-3 dclvývaru z vepřových kostí
1 ksvaječný žloutek
1 ksvětší cibule
špetka muškátového květu
citronová šťáva
hladká mouka
sádlo
pepř
sůl
Na přílohu:
houskový knedlík

Postup:

1. Plátky vepřové kýty nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme 2. Májovky očistíme a nakrájíme na plátky
3. Na sádle v hrnci osmahneme nakrájenou cibuli, vložíme vepřové plátky a zprudka je opečeme z obou stran, přidáme nakrájené májovky, chvíli podusíme, až houby pustí šťávu, zalijeme vývarem (lze nahradit vodou a masoxem) 4. Pod pokličkou dusíme, až je maso měkké
5. Smetanu rozmícháme s hladkou moukou a žloutkem, ochucenou smetanou omáčku zjemníme, ztlumíme zdroj tepla a mícháme, až omáčka zhoustne a má krémovou konzistenci
6. Ochutíme špetkou muškátového květu, citronovou šťávou a opepříme
7. Hotovou omáčku podáváme s plátky masa a houskovým knedlíkem.

Doporučení:

Více o čirůvce májovce najdete v našem atlase hub zde: Čirůvka májovka.

Poznámka:

Text i foto: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy