Nejprve chvíli naložené, pak v celku na pánvi ze všech stran opečené vepřové plecko, dopečené v troubě, servírované nakrájené na plátky se sýrovou omáčkou.
Ingredience:
3 ks | vepřové palce (konce vepřové panenky) |
1 ks | větvičky rozmarýnu |
50 ml | olivového oleje |
čerstvě nahrubo drcený pepř | |
tymián pár snítek | |
hrubá sůl | |
Na omáčku: | |
250 g | mascarpone |
100 g | mozzarelly |
100 g | nivy |
2-3 lžíce | mléka |
1 lžíce | citronová šťávy |
1 hrst | nahrubo nasekaných vlašských ořechů |
sůl |
Postup:
1. Maso omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme, zakapeme olejem a proložíme bylinkami, necháme chvilku marinovat
2. Mezitím si připravíme omáčku; do kastrolku vyklopíme mascarpone a na mírném plameni necháme rozpustit, nivu i mozzarellu nastrouháme na slzičkovém struhadle a přidáme do rendlíku, sýry necháme rozpustit, poté dochutíme citronovou šťávou a podle chuti dosolíme, nakonec vsypeme ořechy a krátce prohřejeme
3. Maso zprudka v celku orestujeme v pánvi na rozpáleném oleji dozlatova, poté ho i s bylinkami přemístíme do trouby rozehřáté na 180 °C a nepřikryté dopékáme cca 10 minut
4. Pak maso přendáme na prkýnko a necháme cca 7 minut “vydýchat”, nakrájíme na plátky, podáváme s omáčkou, na talířích můžeme přidat lžičku brusinkového kompotu na ozdobu.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová