Vepřové maso z plece nebo kýty potřené sardelovým máslem nebo prošpikované na nudličky nakrájenou sardelí a slaninou, zaklopené upečené v troubě doměkka, servírované s omáčkou připravenou z výpeku z masa.
Ingredience:
Rozpis na 5 porcí: | |
800 g | maso z plecka nebo kýty |
50 g | másla |
40 g | slaniny |
40 g | cibule |
20 g | housky nebo 1/8 l kyselé smetany + 20 g mouky |
20 g | strouhané housky |
2 ks | sardele |
vývar z kostí nebo vařící voda | |
šťáva z 1/2 ks citrónu |
Postup:
- Vepřové maso z plece nebo kýty zbavíme kostí a kůže, naklepeme je, svážeme potravinářským provázkem, trochu osolíme, potřeme sardelovým máslem nebo prostrkáme na nudličky nakrájenou sardelí a slaninou
- Dáme dusit do hrnce na sádle a slanině orestovanou cibuli, po chvíli podlijeme vývarem z kostí nebo vařící vodou, obrátíme, posypeme jemně prosátou strouhanou houskou, dáme do trouby
- Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C doměkka
- Upečené maso nakrájíme na plátky
- Šťávu zaprášíme moukou, podusíme, zalijeme vývarem nebo vařící vodou, povaříme, pak procedíme na maso
- K masu podáváme omeletové nudle.
Místo housky můžeme omáčku zalít kyselou smetanou, ve které jsme rozmíchali mouku a citronovou šťávu, omáčku provaříme a procezenou opět nalijeme na maso.