Maso prošpikované slaninou podušené na cibulovém základě spolu s petrželí, celerem a kořením, zalité vývarem.
Ingredience:
800 g | vepřové kýty |
100 g | slaniny vcelku |
500 ml | zeleninového vývaru |
2 lžíce | sádla |
1 lžíce | hladké mouky |
3 ks | cibule |
3 ks | kuliček jalovce |
3 ks | kuliček nového koření |
3 ks | kuliček černého pepře |
2 ks | snítky tymiánu |
1 ks | kořenové petržele |
1/4 ks | celeru |
mletý pepř | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Očištěné vepřové maso prošpikujeme na kousky nakrájenou slaninou, osolíme a opepříme
2. Oloupaný celer i petržel nakrájíme na kostičky, oloupané cibuli na drobno a vše orestujeme na rozehřátém sádle, přidáme maso, které opečeme ze všech stran
3. Pak přilijeme zeleninový vývar, přidáme kuličky jalovce, černého pepře, nového koření, snítky tymiánu a pod pokličkou dusíme doměkka (asi 1,5 hodiny), podle potřeby podléváme vodou
4. Měkké maso vyjmeme a uložíme ho v teple, výpek zredukujeme na polovičku, zaprášíme hladkou moukou, dolijeme trochou vody, krátce povaříme, dochutíme solí i pepřem
5. Kýtu nakrájíme, vložíme do omáčky, už jen prohřejeme a podáváme s vařenou rýží.