Základní recept na dušené vepřové kotlety, ty jsou hojně posypané mletou červenou paprikou, osolené, obalené v mouce, nejprve zprudka opečené na sádle, pak podušené na cibulovém základě, zalité vdou.
Ingredience:
Rozpis na 5 porcí: | |
500-600 g | vepřového hřbetu (pečínky) |
40 g | cibule |
30 g | hladké mouky |
20 g | sádla |
200 ml | kyselé smetany |
1 lžička | mleté sladké červené papriky (na maso i do šťávy) |
kmín | |
voda | |
sůl |
Postup:
- Z vepřového hřbetu bez kůže nakrájíme jednotlivé kotlety, na tučné straně je trošku na dvou místech nařízneme, aby se později při tepelné úpravě nekroutily, naklepeme je, osolíme, posypeme paprikou, obalíme moukou
- Plátky masa zprudka opečeme na rozpáleném tuku, po obou stranách, pak je položíme do hrnce na cibuli orestovanou na sádle a dochucenou trochou kmínu
- Kotlety zalijeme vařící vodou, zaklopíme a dusíme, pěkně pod pokličkou, na mírném zdroji tepla, doměkka
- Nakonec šťávu v hrnci dochutíme kyselou smetanou, chvíli vše povaříme, omáčku ochutnáme, případně dosolíme
- Kotlety na talířích servírujeme přelité šťávou například s rýží, různě upravenými brambory a pod.